Uz pomoć Agencije za mirno rešavanje sporova uskoro i do cele plate

Zaposleni u Srbiji mogli bi od jeseni, bez podnošenja tužbe sudu, da zahtevaju od poslodavca isplatu pune zarade u postupku za mirno rešavanje radnih sporova, a ne samo minimalne zarade kao što je trenutno moguće, izjavio je direktor Agencije za mirno rešavanje radnih sporova Mile Radivojević.

"To je samo jedna od novina koju će omogućiti izmene Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova, čiji je nacrt urađen, a usvajanje se očekuje na jesen. Izmene će proširiti nadležnosti Agencije, ali očekujemo i da podstakne zaposlene i poslodavce da radne sporove rešavaju pregovorima, a ne pred sudom", kazao je on.

Radivojević je istakao da u Srbiji institut mirnog rešavanja radnih sporova i nakon 12 godina rada Agencije nije uspeo da se postavi kao alternativa sudskim postupcima, iako je efikasniji i jeftiniji vid rešenja sporova radnika i poslodavaca.

"Koliko su ljudi malo obavešteni o tome pokazuje i podatak da je prošle godine pred sudovima u Srbiji bilo više od 33.000 parnica o radnim sporovima, dok je Agencija imala 957 predmeta", kazao je on.

Kako je podsetio, pokretanje radnog spora pred Agencijom je besplatno i za zaposlenog i za poslodavca, individualne slučajeve vode nezavisni arbitri, a kolektivne miritelji. Oni se biraju na javnom konkursu, spor se trajno rešava u roku od 30 dana, a arbitražno rešenje ima snagu sudske presude.

Prema njegovim rečima, najviše slučajeva koje rešava Agencija su iz Beograda i drugih velikih centara, a najveći broj njih se odnosi na individualne sporove povodom zlostavljanja i diskriminacije na radu, gde se uglavnom radi o višegodišnjim poremećenim odnosima, ali je praksa pokazala da je za mesec dana teško doneti rešenje da je neko mober ili da neko nije mobingovan.

"Zbog toga je izmenama zakona predviđeno da je u slučaju mobinga sporazum obe strane jedini mogući način uspešnog okončanja spora pred Agencijom, a ukoliko do toga ne dođe strane će biti upućene na sud", precizirao je Radivojević.

Od početka 2017. godine pred Agencijom je ukupno pokrenut 801 postupak, od čega je 447 rešeno, a 354 postupaka su trenutno u radu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija