Od 23. oktobra peticija za uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece

Fondacija Tijana Jurić u ponedeljak 23. oktobra širom Srbije počinje sedmodnevno prikupljanje potpisa za uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubice dece, koji će nakon toga biti predati Skupštini Srbije.
Od 23. oktobra peticija za uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece
Foto: 021.rs

Potpisi će se skupljati do 29. oktobra u preko 40 gradova.

Inicijativa je pokrenuta nakon što je 3. maja osnivač Fondacije, Igor Jurić, predao predlog za izmenu Krivičnog zakonika predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković.

- Mislili smo da neće biti potrebe da dvaput ukazujemo kolika potreba postoji da uvedemo jednu takvu sankciju i da zaštitimo decu. I ovom peticijom pokazaćemo koliko smo uporni u nastojanju da obezbedimo bezbednije uslove za život i odrastanje sve dece u Srbiji. Kada smo predali predlog za izmenu zakona, mi smo zapravo pokrenuli inicijativu, volju naroda, a sada, kada smo stigli do prikupljanja potpisa, taj isti narod, pre svega roditelji i budući roditelji, imaju priliku da podrže predlog koji bi doneo veliku promenu. Svi treba da shvatimo da smo mi ta snaga i da onda kada ima prostora da odlučujemo, to svoje pravo treba i da iskoristimo. Pozivam sve punoletne građane da dođu do naših štandova i da učine veliku stvar za bezbednost dece - rekao je Jurić.

Predlog Fondacije podrazumeva uvođenje novog člana u Krivični zakonik kojim bi za najteže oblike teških krivičnih dela koja su za posledicu imala smrtni ishod deteta, maloletnika ili bremenite žene, trebalo da se propiše kazna doživotnog zatvora. Cilj je i da se izmenom zakona osuđeni kojima je pravosnažnom presudom izrečena kazna doživotnog zatvora, ne mogu uslovno otpustiti sa izdržavanja kazne.

Fondacija Tijana Jurić odlučila se na ovaj potez nakon brojnih teških i svirepih ubistava dece u Srbiji.

- Uvođenjem kazne doživotnog zatvora sprečiće se mogućnost da ubice dece odsluže kaznu, ponovo se nađu na slobodi i tako dobiju priliku da počine još monstruoznije delo. Jasno izričemo da smrtnu kaznu smatramo neprihvatljivom i da se za nju ne zalažemo. Smatramo da bi uvođenje kazne doživotnog zatvora ispunilo očekivanja javnosti, kao jedine adekvatne kazne - zaključio je Igor Jurić.

Potpisi će se prikupljati u periodu od 12 do 18h.

NOVI SAD - Trg slobode
BEOGRAD - Knez Mihajlova, Palilula (Shopy), Ušće, Delta city
SUBOTICA - centar, Prozivka
NIŠ - centar Pobeda
ZRENJANIN - Vodotoranj
KRAGUJEVAC - Univerzitet, Balkan
KRALJEVO - centar kod spomenika
KRUŠEVAC - centar
ZAJEČAR - centar
ČAČAK - centar
KIKINDA - Svetosavska 32
VRANJE - centar
VLADIČIN HAN - Dom kulture
NOVI PAZAR - šetalište kod "pečurke"
LAZAREVAC - Centar za kulturu
RUMA - glavni trg
PANČEVO - glavni park, Shoping centar Aviv
SOMBOR - Kralja Petra 24
GRAČANICA - centar
INĐIJA  - centar
STARA PAZOVA - centar
ALEKSINAC - centar
VRANJE - centar
SVRLJIG - centar
GADŽIN HAN - centar
PROKUPLJE - centar
LESKOVAC - centar
VLASOTINCE - centar
KURŠUMLIJA - centar
BLACE - centar
NEGOTIN - centar
BOR - centar
RAŠKA - Ušće
VRŠAC, BEOČIN, VALJEVO, ŠABAC ...

Podsetimo, u nedavnoj anketi portala 021 (vidi OVDE), na pitanje "Da li ste za uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece?", čak 90% ispitanika izjasnilo se potvrdno.

  • Terješkova

    17.10.2017 13:38
    @White Power
    Najzad jedan smislen komentar! Ja cu doci da potpisem....
  • @Da izvines

    17.10.2017 11:32
    Hoces da kazes, bez dileme bi dao zivot svoje cerke koja nije trudna u zamenu za neku drugu nepoznatu zenu koja jeste?
  • marko

    17.10.2017 11:17
    da izvineš
    ...sve dok tvoja žena sa kojom hoćeš da imaš decu nije ta "nebremenita" žena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.