Mihajlović: Niko neće biti kažnjen ako kaže "borac" umesto "borkinja"

Nacrt Zakona o rodnoj ravnopravnosti čije se odredbe odnose na rodno osetljiv jezik ne propisuje kazne za pogrešnu upotrebu jezika, kaže predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.
Mihajlović: Niko neće biti kažnjen ako kaže "borac" umesto "borkinja"
Foto: 021.rs
Drugim rečima, niko neće biti kažnjen milionskim kaznama ukoliko umesto "borkinja" kaže "borac", dodala je ona.
 
Prema njenim rečima, konstruisanje takvih priča u javnosti predstavlja još jedan pokušaj otpora njegovom usvajanju i objasnila da je suština odredbe o rodno osetljivom jeziku, zbog koje je najavljeno menjanje nastavnog plana i udžbenika što je izazvalo polemike u javnosti, da se u školama skrene pažnja na rodnu ravnopravnost, odnose između dečaka i devojčica i prevenciju nasilja u društvu. 
 
"Ovaj zakon je najmanje priča o rodno senzibilnom jeziku, a u fokusu je priča o prevenciji nasilja, boljem položaju žena i njihovoj većoj vidljivosti u društvu", istakla je Mihajlović. 
 
Potpredsednica vlade smatra da je dobra prilika da se kroz Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti započne i debata o srpskom jeziku koje, kako je rekla, nije bilo više od dve decenije. 
 
"Ali, to nije razlog da slušamo priče da će neko izgubiti posao ili biti kažnjen sa milion dinara ako ne upotrebi termin 'borkinja', a kaže 'borac'. To nije tačno i namerno se konstruiše kako Zakon ne bi bio usvojen", rekla je Mihajlović. 
 
Ona je izrazila nadu da će se pomenuti Zakon koji je, kako je naglasila, strateški važan za Srbiju, uskoro naći na sednici vlade. 
  • dobrosav

    19.10.2017 21:38
    Opet ti "experti"...
    - Ova ministarka (čitaj: "expert") za svašta i ništa bi već jednom trebala da prestane da se meša u tuže nadležnosti i resore i da počne da radi svoj posao. Ako uopšte zna šta joj je posao i ako ume da ga radi.
    - Od 2012-e je bila ministar (prvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine a sada građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture) i nigde se nije dokazala odn. nema pozitivne rezultate ni u jednom od pomenuta 2 sektora.
  • Baba Ruza

    19.10.2017 19:01
    Nikako
    O cemu prica ova zena? Kakva rodna ravnopravnost kroz jezik?
    Gospodjo!!!!
    Igrate se ozbiljnim stvarima i na potpuno pogresan nacin!
    Na vidljivosti zena treba raditi na druge nacine, a maternji jezik je poslednji koji treba naprasno da se menja jer je nekome "sinulo"
  • gospodja

    19.10.2017 15:19
    Slem
    Zar ovoj zeni nije posao da se bavi izgradnjom puteva ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija