Sindikati strahuju: Ocenjivanje nastavnika oteraće najbolje iz sistema

Nova pravila za 80.000 učitelja, nastavnika i profesora - i njihov rad će se ocenjivati i nagrađivati.
Sindikati strahuju: Ocenjivanje nastavnika oteraće najbolje iz sistema
Foto: Pixabay
Sindikati sumnjaju u najavljene kriterijume rangiranja, dok nadležni odgovaraju da nema razloga za strah i da će zajedno praviti sistem platnih razreda.
 
Sindikati su nezadovoljni predloženim rešenjem. Tvrde da to nisu platni razredi kojima su se nadali i podsećaju da su očekivali da svi koji se finansiraju iz budžeta budu u jednom sistemu nagrađivanja i da imaju početne plate u skladu sa obrazovanjem.
 
Sumnjaju i u pravednost budućeg sistema platnih razreda.
 
Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika ukazuje da niko ne govori o kriterijumima kako će neko biti vrednovan, o tome ko će i kako utvrditi koliko i da li radi neki nastavnik.
 
"Bojimo se politizacije i zloupotrebe i bojimo se da će ovaj sistem, ne nagraditi, već oterati najbolje iz sistema", kaže Jankovićeva.
 
Ministar kaže da je reč o veoma ozbiljnom poslu koji će raditi posebno oformljene komisije. Postignuća dece biće, kaže on za RTS, najvažniji vrednosni kriterijum za procenu rada nastavnika.
 
Ubuduće će se češće testirati znanje dece na nivou cele Srbije, što će pravedno pokazati koji je profesor kako radio i šta je naučio svoje đake. Takođe, radiće se i procene mogućeg uspeha svakog deteta.
 
"Ako je dete predviđeno da bude vrlo dobro i sa nastavničkim timom postignete da on bude vrlo dobar, onda ste posao korektno uradili - ne da imate više vukovaca, lažnih vukovaca, to je ulepšavanje stvarnosti. Ako vi od deteta koje je trebalo da bude vrlo dobro napravite da bude dovoljno, onda neki problem postoji", kaže Šarčević.
 
Neće moći više u dnevnik i radnu listu da se upisuje jedno, a radi drugo, upozorava ministar.
 
"Ako je njegov ishod loš, ja znam da se nije spremao, tako da nemojte da imate zabludu u javnosti i medijima", ističe Šarčević.
 
Kaže da će se raditi stručno i demokratski, i da će ovo raditi sindikati i ministarstvo.
 
"Direktor ne sme više da bude pasivan", poručuje ministar. Uspeh dece pokazaće i da li se zaista drže dopunska i dodatna nastava, što će takođe uticati na plate zaposlenih.
  • Ko je

    01.01.2018 12:13
    @ Inspektore Visekruna
    Zao mi je sto ste imali takvo iskustvo. Moja iskustva su zaista lepsa.
  • Titikaka

    31.12.2017 20:07
    /@/
    Menjas teze,ali migranti su samo deo " scenografije" ove dirigovane vlasti.
    Usput su ispoklanjali i zemlju i izvore vode i rudnike i elektrodistribuciju i ratne reparacije i telekom...biblioteke, muzeji, kulturna dobra, vojska, policija, skolstvo, zdravstvo... sve sistematicno i dirigovano unistavaju.
    Sektor po sektor.
    Slucajno? Pa niko nije toliko glup da poveruje da je slucajno!
    Cak ni ovi turbofolkeri i reality zgubidani nisu toliko plitki.
    Madjari dele drzavljanstva. Slucajno?
    I ako se narod ne opasulji, bice asimilovan upravo od strane siptsra i migranata.
  • Teror

    31.12.2017 15:16
    Ima li ista normalno u ovoj parodiji od drzave ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija