Brnabić možda umešana u aferu oko obnovljivih izvora energije, Vučić demantovao

Premijerka Srbije Ana Brnabić mogla bi biti umešana u aferu prožetu izbegavanjem plaćanja poreza, skrivenim vlasništvom i opasnim mešanjem javnih i privatnih interesa, piše hrvatski list Nacional, pozivajući se na dokumente do kojih je došla Evropska istraživačka saradnja (EIC).
Nacional navodi da dokumenti pokazuju da je Brnabić na svom bivšem radnom mestu bila upoznata s nekim kompleksnim ofšor operacijama mreže energetskih razvojnih kompanija, među kojima je bila Continental Wind Srbija, gde je bila direktorka pre ulaska u državnu administraciju.
 
Brnabić je za Nacional rekla da nije bila uključena, niti imala ikakve veze sa zakonodavstvom, koje se tiče obnovljivih izvora energije.
 
Nacional navodi da je Continental Wind Srbija deo složene korporativne strukture, napravljene za poreznu optimizaciju, koja bi tokom 12 godina od srpskog državnog distributera električne energija trebalo da dobije 523 miliona evra na osnovu Pravilnika o državnim podsticajima, koji je odobren dok je ona bila ministarka.
 
Dokumenti u posedu istraživačke mreže EIC, čiji je Nacional deo, pokazuju da su Brnabić i njeni saradnici u Continental Windu Srbije pomagali u pripajanju još jedne srpske filijale matične malteške kompanije, koja je dobila beskamatni i neosiguran zajam od 200.000 evra, čimu su, kako navodi Nacional, prekršeni zakoni o minimalnoj kamatnoj stopi na zajmove među povezanim kompanijama.
 
Po dolasku Ane Brnabić na čelo Vlade 2017, kapitalna investicija energetske razvojne komapnije Continental Wind u Srbiji – projekt vetroparka Čibuk dobila je dozvolu za početak gradnje, uz do 190 miliona evra zajmova Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Masdar, državna kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata, takođe značajno ulaže u taj projekt, što ne bi bilo moguće bez zajamčenih budućih prihoda od proizvedene električne energije, navodi Nacional.
 
Nacional navodi da je Continental Wind na američkom tlu ima samo kompaniju na papiru u poreskom raju Delaveru, iako je predstavljena kao američka kompanija. Kompanija i njen osnivač, bivši zaposlenik Glenkora i Trafigura Mark Krendal, američki državljanin koji živi u Beogradu, nagomilali su prihode od razvoja i prodaje projekata obnovljivih izvora energije koristeći mnoge ofšore jurisdikcije, dodaje hrvatski list.
 
Ana Brnabić je za Nacional kazala da je prilikom ulaska u Vladu Srbije dala ostavku u kompaniji Continental Wind Serbija, SEWEA-i i na sve ostale funkcije, kao i da nije bila uključena u pisanje i usvajanje uredbe o državnim podsticajima za obnovljive izvore energije, jer to vreme nije bila u vladi, već je predstavljala jednog investitora.
 
Istakla je da je zadovoljna i s projektom vetroelektrane Čibuk i da su "svi porezi plaćeni Republici Srbiji i da su oduvek nastojali biti društveno odgovorna kompanija, što potvrđuju i brojne donacije i ugovori s lokalnom zajednicom, te činjenica da se deo profita kompanije direktno uplaćuje u budžete lokalnih zajednica".
 
Na pitanje o of šor strukturi Continental Wind Partnersa, Ana Brnabić je odgovorila da nije bila uključena u stvaranje vlasničke strukture izvan Srbije i da nema nikakvu ideju kako ona izgleda. Nacional navodi da je nije dobio odgovor od premijerke Srbije kakav je njen lični, ali i politički stav prema kompanijama koje su registrovane u "poreskim oazama" kako bi se sakrila vlasnička struktura i kako bi se izbeglo plaćanje poreza. List piše i da nije dobio odgovore na pitanja o eventualnoj umešanosti Ane Branbić u aferu o izbegavanju poreza i mešanja privatnih i javnih interesa, koja su postavljena predsedniku Srbije preko njegova kabineta.
 
Vučić: Ana Brnabić nije umešana u aferu izbegavanja plaćanja poreza
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su neosnovane sumnje iznete u hrvatskom "Nacionalu" da bi premijerka Ana Brnabić mogla biti umešana u aferu izbegavanja plaćanja poreza, skrivenog vlasništva i mešanja javnih i privatnih interesa.
 
Vučić je novinarima u Prokuplju rekao da Ana Brnabić, kojoj inače veruje, nema nikakve veze s firmama koje su izbegavale plaćanje poreza. On je naveo da je firma Continental Wind Srbija, u kojoj je Brnabić bila direktorka pre nego je imenovana za ministra u Vladi Srbije, poslovala u skladu sa svim zakonima u Srbiji i da nije imala nikakve veze sa eventualnim poslovanjem vlasnika te firme u of šor zonama.
  • Filipinac

    19.03.2018 09:20
    filipini
    Tako je onomad isti taj Nacional pisao za spregu Mila Djukanovica i Stanka Subotica u svercu cigara, pa se dokazalo da nije istina
  • VladaN

    17.03.2018 21:43
    Ponovo Vuičić
    .. uzima nekoga u zaštitu, kao Malog, Gašića..Dobro, ako se ikada, a uveren sam da hoće, bude pokrenuta bilo kakva istraga protiv svih koje je zaštitio a odgovorni su od pada helikoptera, preko Savamale, of shore računa, gomila stanova, reketa za vetropark...pa do ove osobe, onda se radi o zloupotrebi uticaja i saučesništvu. Kome to nije jasno onda je ili glup ili SNS bot. I ne čudim se što je Srbija pod Vučićem stigla na crnu listu FATF. Sa Vučićem i okruženjem mu se ine može očekivati ništa dobro.
  • Ja

    17.03.2018 16:14
    Ma jok.....posteno sve!

    Stan na Dedinju od 328 kvadrata jedino ona placa 1500 evra / m2. Ccca 490000 evra.

    Ah da, na kredit.

    Plata joj 104500 dinara a rata za stancic je 140000 dinara. Mesecno. Samo za to joj fali 300 evrica mesecno - jedna radnicka platica.

    I to bez ista da jede i pije i izlazi sa svojom devojkom.

    Pise sve, ko ume da cita.

    http://dnevnizurnal.com/10475-2/

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija