Srpskim političarima ponovo zabranjen ulazak na Kosovo, raspoređena i policija

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Besim Hoti izjavio je da interventna jedinica sprovodi "operativni plan" u vezi sa zabranom dolaska srpskih zvaničnika na Kosovo.
Poseta je zabranjena direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću i ministru odbrane Aleksandru Vulinu, a raspoređene su "odgovorne jedinice" na Severu, saopštila policija.
 
Poseta je zabranjena Vulinu koji od 2013. godine obilazi u martu porodicu Vučetić na čiju kuću je tada bačena bomba i povređena su deca, dok je Đurić trebalo da prisustvuje okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaga o Kosovu i Metohiji u Kosovskoj Mitrovici.
 
Takođe, Radio KIM javlja da je poseta Kosovu zabranjena i ministru kulture i informisanja u Vladi Srbije Vladanu Vukosavljeviću koji je trebalo da obiđe pravoslavne manastire.
 
S druge strane, kosovska policija je saopštila da je poseta Vukosavljevića Kosovu odobrena, ali se on samovoljno vratio u Srbiju. Poseta je prvobitna planirana na prelazu Merdare, navodi policija.
 
Ministar Vukosavljević je rekao za RTS da je njegova poseta bila uredno prijavljena, da je stigla saglasnost za nju, ali je potom dobio informaciju da su je prištinske vlasti odbile. Smatra da je u pitanju besmislen i pogrešan kapric.
 
Kako piše portal KoSSev, prema više izvora sa terena, uključujući izvor blizak graničnoj policiji, u ovom trenutku se na Jarinju nalazi jedinica ROSU. Portal prenosi da su pripadnici ove jedinice raspoređeni i na putnom pravcu Kosovska Mitrovica-Leposavić, na mestu poznatom kao Balaban i da se saobraćaj odvija uz kontrolu vozila.
 
Šef kabineta ministra spoljnih poslova Kosova Jetljir Zuberaj potvrdio je za Radio slobodna Evropa da je to ministarstvo odbilo zahtev za posetu Đuriću i generalnom sekretaru predsednika Srbije Nikoli Selakoviću zbog, kako je rekao, "izjava koje podstiču na napetost situacije".
 
"Prema informacijama i izjavama samih srpskih zvaničnika, oni će, uprkos zvaničnoj odluci kosovskih vlasti da im zabrane ulazak, obaviti svoju planiranu posetu Severnoj Mitrovici. Kosovska policija, u cilju sprovođenja odluke zvaničnih državnih organa, angažovala je relevantne policijske jedinice koje će delovati u skladu sa situacijom u vezi sa odlukom MUP-a RKS-a. Ulazak će biti odobren ličnostima koji imaju službenu dozvolu državnih organa RKS-a da izvrše svoje zakazane posete, a po službenim zahtevima", saopšteno je iz policije.
 
Kosovska policija je zatim saopštila da je "u okviru ovlašćenja i zakonskih nadležnosti preduzela mere za raspoređivanje odgovornih jedinica na terenu u severnom delu Kosova sa jedinim ciljem da se sprovede odluka vlade i da nema drugih ciljeva".
 
Učešće Đurića i Nikole Selakovića na okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu u Kosovskoj Mitrovici, najavio je i sam srpski predsednik Aleksandar Vučić, uprkos "zabrani".
 
"Ja vam kažem daćete. Dali, ne dali, oni će da učestvuju u Severnoj Mitrovici, 'ajd da vidim šta ćete da uradite po tom pitanju," rekao je Aleksandar Vučić, nakon razgovora sa Hašimom Tačijem u Briselu.
 
Skup u Mitrovici je trebalo da počne u 12.44 časova, simbolično dajući na značaju Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija, po kojoj su Kosovo i Metohija i dalje deo Srbije.
  • Lala

    26.03.2018 21:05
    Crnjak
    Ali taj izraz lica kad su ga vodili na ulici..garant se tri puta uneredio kao onaj ratko tzv heroj.
  • Sever Srbije

    26.03.2018 19:27
    Kad ni vas separatiste prebijali nasi specijalci sta bi tada rekli.sram vas bilo!
  • Lala

    26.03.2018 18:17
    Crnjak
    Ako je kosovo neotudjivi deo Srbije, zasto policija Nebojse iz Beografa hapsi soptvene gradjane??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija