NUNS i NDNV: Presuda u korist Stefanovića protiv "Peščanika" ima za cilj suzbijanje slobode govora

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine reagovali su na presudu Višeg suda u Beogradu protiv "Peščanika" i Vesne Pešić, po tužbi ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, navodeći da je u pitanju "politički motivisana" odluka.
NUNS i NDNV: Presuda u korist Stefanovića protiv "Peščanika" ima za cilj suzbijanje slobode govora
Foto: 021.rs
Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, presuda "nije zasnovana na zakonu i pravu već je u pitanju politički motivisana odluka koja za cilj ima da suzbije slobodu govora i kritičko mišljenje, kao i da ugrozi opstanak ovog medija".
 
Prvostepenom presudom "Peščanik" i Vesna Pešić obavezni su da solidarno isplate 200.000 dinara ministru Stefanoviću, kao i druge sudske troškove, zbog kolumne "Dosoljavanje", u kojoj saradnica portala iznosi mišljenje o nezakonitom rušenju objekata u Hercegovačkoj ulici u Beogradu i izjavama ministra Stefanovića povodom tog događaja.
 
"Više je nego zabrinjavajuće to što se sud odlučio da kazni iznošenje mišljenja, odnosno političkog stava, kroz formu 'povrede časti i ugleda', čime se šalje preteća poruka javnosti, u kojoj je i inače pluralizam mišljenja dramatično ugrožen. NUNS i NDNV podsećaju da praksa Evropskog suda za ljudska prava kazuje da osobe koje obavljaju javne funkcije treba da trpe viši nivo javne kritike, kao i da je sloboda izražavanja mnogo šira u odnosu na nosioce političkih funkcija", stoji u saopštenju novinarskih udruženja.
 
U tekstu "Dosoljavanje" Vesna Pešić piše o slučaju "Savamala" i rušenju nelegalnih objekata u Hercegovačkoj ulici tokom noći. Ime i prezime ministra Stefanovića se pominje jednom u tekstu, u delu u kom Pešić navodi da je "glupost ministra policije nenadmašna i nepredvidiva", dodajući da se do sada nije otkrilo zašto je "baš njemu dodeljena uloga da ispadne najgluplji"
 
U saopštenju NUNS i NDNV podsećaju na odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima u kojem stoji da je nosilac javne političke funkcije "dužan da trpi iznošenje kritičkih mišljenja, koja se odnose na rezultate njegovog rada, odnosno politiku koju sprovodi, a u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije bez obzira na to da li se oseća lično povređenim iznošenjem tih mišljenja".
 
"NUNS i NDNV se nadaju da će ova skandalozna, prvostepena presuda biti preinačena u redovnom sudskom postupku, odnosno da Peščanik neće morati da poseže sa vanrednim pravnim lekovima ili u borbi za pravdu ide sve do Strazbura", zaključuje se.
 
Stefanović je i ranije zbog pisanja o slučaju "Savamala" tužio medije. Tako se na udaru našao NIN, novinarka Sandra Petrušić i glavni i odgovorni urednik Milan Ćulibrk, zbog teksta "Glavni fantom iz Savamale". Prvostepenom odlukom NIN je bio dužan da Stefanoviću isplati 300.000 dinara na ime odštete, ali je ta presuda preinačena na Apelacionom sudu, koji je odbio tužbeni zahtev ministra policije i naložio mu da plati troškove suđenja. 
  • VladaN

    07.08.2018 19:33
    "Čast i ugled"...
    ..i Stefanović. Kakve to ima veze?
  • Pićuka

    07.08.2018 16:51
    Kakav je to ugled i kakvu čast ima čovek koji je ministar policije i hladno pređe preko toga da mu u glavnom gradu neko poruši celu ulicu preko noći. Da ima časti dao bi ostavku posle mesec dana neuspele istrage. Ruše mu glavni grad a ministar se češlja.
  • EU

    07.08.2018 16:36
    EU je kao GLAVNU kritiku ovdasnjoj drzavi navela suzbijanje slobode medija i gusenje slobode novinarstva .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija