Srbija na dnu po kvalitetu zdravstva

Srbija je poslednja na listi 34 evropske zemlje po kvalitetu zdravstvene zaštite, pokazuje Evropski zdravstveni potrošački indeks (Euro Health Consumer Index) za 2012. godinu, predstavljen u Evropskom parlamentu u Briselu.

Srbija je poslednja na listi 34 evropske zemlje po kvalitetu zdravstvene zaštite, pokazuje Evropski zdravstveni potrošački indeks (Euro Health Consumer Index) za 2012. godinu, predstavljen u Evropskom parlamentu u Briselu.

Prema indeksu EHCI kojim se meri standard evropske zdravstvene zaštite na osnovu 42 indikatora, Srbija je dobila 451 poen od maksimalnih 1.000, a Holandija koja je prva na listi, ima 872 poena. Druge zemlje koje imaju, prema ovom merenju, dobar sistem zdravstva su Danska, Luksemburg i Island.

Od zemalja Evropske unije najniža na listi je Bugarska sa 458 poena, a iza nje je samo Srbija. Direktor organizacije HCP koja sprovodi ovo istraživanje Arne Bjorberg rekao je da Srbiju ne bi trebalo porediti sa bogatim članicama EU.

"Susedi kao što su Hrvatska (655 bodova), Makedonija (527) ili Albanija (535) su relevantniji i pokazuju da je pred Srbijom težak posao da dostigne te nivoe", rekao je Bjornberg. On je rekao da izgleda da osnovne usluge, kao što je vakcinacija beba funkcionišu u Srbiji i da se vidi da rastu prava pacijenata, ali da "u celini, rezultat lečenja, kao i pristup pacijentima, moraju da se poprave".

  • Jo

    17.05.2012 06:49
    Posledica
    To je sve posledica sistema " druže tito " gde su svi imali a niko nije imao.Ovi su to nastavili a sve dok se ne napravi sistem koliko para toliko muzike i sve dok budu postojali građani prvog i građani drugo reda bićemo na dnu.Sve dok bude sistem da neko nema knjižicu jer nije platio 2 meseca a neko duguje milijarde a overe mu je jer je " od državnog interesa " biće ovako.Liste čekanja,redovi,korupcija,rodjačke veze,lažna bolovanja,lažne invalidske penzije,rad privatno-državno,gomila stranačke ili rodjačke balavurdije koja se nakrcala u zdravstvo,kojekakva zafarbavanja vrata i prozora pod parolom renoviranja a sve je pranje para.E zato jesmo tu gde jesmo
  • 17.05.2012 06:23
    .....
    ZATO ŠTO ŽIVIMO OVDE .....

    GLASALI SMO.....NEK NAM JE BOG U POMOĆI

    KO PREŽIVI PRIČAĆE

    (juče su mi zakazali kod lekara za 25 jun)
  • BLIC KRIEG

    16.05.2012 21:42
    spas za nas
    je samostalna vojvodina a onda preuzeti kanadsko sistem !!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija