Bramerc: Negativan deo izveštaja o jatacima

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je danas u Beogradu da deo njegovog šestomesečnog izveštaja neće biti pozitivan kada je u pitanju istraga mreže jataka koji su skrivali haške begunce.
Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je danas u Beogradu da deo njegovog šestomesečnog izveštaja neće biti pozitivan kada je u pitanju istraga mreže jataka koji su skrivali haške begunce.

Bramerc sutra treba da u pošalje svoj izveštaj u Njujork, gde će biti predstavljen Savetu bezbednosti UN 7. juna

"Nisam došao da dajem loše kritike. Zadovoljan sam jer su uhvaćena poslednja dva begunca prošle godine, kao i redovnom saradnjom sa predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, ali ova tema (mreže jataka) neće tek tako proći", rekao je Bramerc na konferenciji za novinare u Specijalnom sudu u Beogradu.

Bramerc je na konferenciji nakon sastanka sa Vukčevićem rekao da je tokom prethodnog sastanka dobio nove informacije o istrazi jataka, ali da očekuje da će do podnošenja sledećeg izveštaja, za šest meseci, dobiti kvalitetnije podatke.

Ukazujući da mreža jataka nema veze sa suđenjem Ratku Mladiću u Haškom tribunalu, Bramerc je naveo da je vrlo važno da se "sazna da li su oni koji su učestvovali u skrivanju haških begunaca ljudi koji dolaze iz javnih službi ili su bili deo porodice". "Želim da budemo sigurni da li su naši sagovornici proteklih godina bili iskreni kada su nam govorili da ne znaju gde su begunci", rekao je Bramerc.

On je napomenuo da se pre sastanka sa tužiocem Vukčevićem sastao sa predstavnicima BIA, dok je za sutra planiran njegov susret sa šefom Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasimom Ljajićem.

Bramerc je rekao da je sa Vukčevićem razgovarao, osim o mreži jataka, i o predmetima koji su u toku, napominjući da je veoma zadovoljan pristupom dokumentaciji i arhivama naročito kada su u pitanju suđenja Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću.

On je najavio da sutra putuje na Brione gde će biti održan regionalan sastanak tužilaca na kome će biti razmotreno pitanje saradnje.

Bramerc je, takođe, pojasnio problem oko obelodanjivanja dokaza u Mladićevom postupku pred tribunalom navodeći da tužilaštvo ima razumevanja za zahteve odbrane i da se slaže da se suđenje odloži za šest do osam nedelja. "Ne možemo da se složimo sa zahtevom odbrane da se suđenje odloži za šest meseci, ali krajnju odluku će doneti sud i kakva god ona bude mi ćemo je poštovati", rekao je Bramerc.

  • 22.05.2012 17:47
    Kada će biti podignute optužnice protiv UNPROFOR-a koji je mogao da spreči, a nije sprečio zločine u Srebrenici? (oba puta)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija