Hrvatska plaća odštetu porodici ubijenih u Kninu

Presudom opštinskog suda u Kninu, Hrvatska mora da plati 540.000 kuna (71.330 evra) odštete Jovanu Beriću i njegovim dvema sestrama, čiji su roditelji, 69-godišnji Radivoje i Marija Berić, ubijeni 28. septembra 1995. u selu Varivode kod Knina, zajedno s još sedmoro srpskih civila.

Presudom opštinskog suda u Kninu, Hrvatska mora da plati 540.000 kuna (71.330 evra) odštete Jovanu Beriću i njegovim dvema sestrama, čiji su roditelji, 69-godišnji Radivoje i Marija Berić, ubijeni 28. septembra 1995. u selu Varivode kod Knina, zajedno s još sedmoro srpskih civila.

 

Za masakr u Varivodama i ostalim srpskim selima u nedeljama nakon "Oluje" niko nije odgovarao, ali je Vrhovni sud krajem januara prošle godine odbacio presude nižih sudova u Kninu i Šibeniku kojima se uskraćuje isplata odštete, ističući da je masakr u Varivodama bio teroristički akt za koji je odgovorna država.

Zahtev za obeštećenjem u visini od 900.000 kuna (118.900 evra) Berići su podneli još 1995. godina, ali su odbijani s obrazloženjem da se ne zna počinilac, a dosuđeno im je i plaćanje troškova suđenja. Vrhovni sud je takva rešenja odbacio i vratio predmet na suđenje u Knin.

Na raspravi 16. januara tužilaštvo je ocenilo da je zahtev za odštetu zastareo, ali je sudija Ana Jeleč Pecirep presudom odbila takvo tumačenje.

Visinu svote ona je obrazložila primenom zakonskih propisa i evropskim konvencijama da se može dosuditi samo 60 odsto traženog iznosa za terorističke akte.

Nakon presude Jovan Berić je novinarima izjavio da je nakon toliko godina suđenja dosuđena odšteta određena satisfakcija, ali da ima sve manje vere u to da će ubice njegovih roditelja ikad odgovarati za taj zločin.

Izrazivši zadovoljstvo činjenicom da je nakon duge pravne borbe dosuđena odšteta Berićima, Eugen Jakovčić, aktivista nevladine organizacije "Dokumenta" koji je pratio suđenje, u izjavi Tanjug naglasio je da ta presuda ostavlja mogućnost da i deca ostalih žrtava masakra u Varivodama traže obeštećenje od Hrvatske.

"Dokumenta" i još neke organizacije za ljudska prava godinama traže da Berići, ali i ostale civilne žrtve rata ostvare svoja prava, od odštete za smrt članova familija do ličnog stradanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija