Danas je Svetski dan demokratije

U Srbiji se danas obeležava Međunarodni dan demokratije, koji je Generalna skupšina UN proglasila 2007. godine, kao Dan borbe za ostvarenje demokratskih ideala.
U Srbiji se danas obeležava Međunarodni dan demokratije, koji je Generalna skupšina UN proglasila 2007. godine, kao Dan borbe za ostvarenje demokratskih ideala.

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost će, u okviru inicijative "Otvoreni paralment", organizovati akciju "Glas za demokratiju" na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Projekat "Otvoreni Parlament" sprovodi koalicija organizacija civilnog društva koju čine - Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, YUCOM - Komitet pravnika za ljudska prava, SeConS - Grupa za razvojnu inicijativu i Zaječarska inicijativa.

Generalna skupština UN je, donošenjem odluke o proglašenju 15. septembra za Međunarodni dan demokratije, pozvala sve članice, vladine i nevladine organizacije da taj dan obelažavaju kao dan borbe za ostvarenje demokratskih ideala.

Tada je, kako je navedeno, potvrđen stav da je "demokratija univerzalna vrednost, zasnovana na slobodnoj volji naroda da odrede svoj politički, ekonomski, kulturni i društveni sistem i u potpunosti učestvuju u svim aspektima života".

  • Dejan

    15.09.2013 22:50
    @ ZoranNS
    Prestani da lupetaš i da iznosiš mišljenje o nečemu o čemu nemaš blage veze. Prvo se raspitaj šta koji termin označava.
  • ZoranNS

    15.09.2013 11:32
    U modernoj državi nema mesta za
    U modernoj državi nema mesta za DEMOKRATIJU. U modernoj, tehnički razvijenoj državi, DEMOKRATSKOJ se ništa ne prepušta slučaju, bićemo kao u zološkom vrtu, ispranim mozgovima, evidentirani, kontrolisani i kada smo budni i kada spavamo, šta radimo, govorimo, mislimo (čitač misli), šta i koliko gledamo na TV, s kim se družimo, gde i dokle smemo da idemo, koliko i zašto trošimo, svi prihodi evidentirani, otisci prstiju, očiju, nogu u bazi podataka, bićemo moderno kontrolisani robovi. Sve će biti podređeno interesima jedne ili više centara moći u svetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija