Direktor Železnica: Svi kradu sve sa pruga

Krađe na prugama i u drugim delovima tog preduzeća iznose mesečnu zaradu zaposlenih što je oko 1,3 milijarde dinara.
Krađe na prugama i u drugim delovima tog preduzeća iznose mesečnu zaradu zaposlenih što je oko 1,3 milijarde dinara.

"Kradu svi. Jedan deo naših železničara krade u saradnji sa nekim spoljnim momcima, kradu oni spolja, krade se sve od pragova, šrafova, šina, delova šina, vagona, goriva i ostalog i mi smo stvarno u vrlo nezavidnoj poziciji", rekao je generalni direktor Železnice Srbije (ŽS) Dragoljub Simonović i dodao da danas da krađe na prugama i u drugim delovima tog preduzeća iznose mesečnu zaradu zaposlenih što je oko 1,3 milijarde dinara.

On je ocenio i da je od ljudi koji obezbeđuju železnicu veća šteta nego korist.

"Ali i na tome radimo, kako da podignemo nivo čuvanja naše imovine, jednu mesečnu zaradu radnika, koja je oko 1,2 ili 1,3 milijarde, gubimo na krađama i to je nedopustivo", rekao je Simonović prilikom posete gradilištu pruge Gilje - Ćuprija povodom Dana železničara Srbije.

On je napomenuo da uz direktnu nastaje i indirektna šteta, jer krađa delova koji regulišu brzinu saobraćaja utiče na to da vozovi kasne. "A, onda kažu, železničari su krivi. Mi ne kasnimo zbog naše nesposobnosti, zbog krađa uređaji pucaju i sve stane", objasnio je Simonović.

Nisu krivi železničari za mnogo šta, ali ćemo i to pitanje rešiti, zajedno sa organima bezbednosti i pravosuđa. Sami ne možemo, nemamo izbora i na znamo kako da stanemo na put krađama, ukazao je direktor.

"Država mora da odradi svoj deo posla, zakonski, da se ubrzaju postupci i presude za takva dela, a ne da nam sudstvo oslobodi lopova koga naš železničar uhvati da krade, posle dve godine, jer nema dokaza", rekao je Simonović.

On je zaključio da se mnogo šta mora menjati u društvu, da u železnici ne beže ni od svoje odgovornosti, uz ocenu i da se ipak manje krade nego ranije.

  • Rade

    16.09.2013 15:55
    Ma nije valjda
    Tvrdnja Simonovica da obezbedjenje tj. cuvari “samo figuriraju”. jednostavno nije tacna.Cuvari hvataju lopove i zovu policiju, ali u mnogo slucajeva policija ne reaguje, a i ako reaguje sudstvo ih oslobodi zbog lose tj. nikakve pravne sluzbe na zeleznici.Takodje da podsetim gospodina Simonovica da je zeleznica 2005. odvojila i prodala cuvare i vatrogasce, tako da je nastala firma Full Protect.Brze bolje su otpustili blizu 400 cuvara od ukupnog broja 900. Prema takozvanom Preglednom Planu JP Zeleznice Srbije, ukinuli su pola cuvarskih mesta od ukupnog broja. Svim cuvarima je oduzeto oruzje, tako da je barska pruga totalno nezasticena i to upravo zbog tadasnjeg rukovodstva JP Zeleznice Srbije i tadasnjeg direktora za zavisna preduzeca Ljube Stožinića.
    Kome je trebalo da odvaja čuvarsko vatrogasnu sluzbu od zeleznice, kada JP Zeleznice Srbije spadaju u kategoriju druge grupe ugrozenosti od pozara? To znači da u sastavu JP Zeleznice Srbije mora da postoji cuvarska i vatrogasna služba.
  • Ime moje

    16.09.2013 08:44
    @anonimus
    Kad si video da cerupaju, sto si cutao, sto nisi pozvao policiju?
  • hehe

    15.09.2013 21:11
    U XXI veku, veku bežičnog interneta, mikrokamera i video nadzora, gde svako svakog špijunira, kada čujem ovakve stvari dođe mi da se smejem...

    angažujte po sektorima bezbednjake (može i iz inostranstva) da vam izrade i implementiraju sistem daljinskog nadzora i dojave, ako se smanji broj krađa u periodu od 3 meseca, dobijaju goleme bonuse, ako ne, da plate štetu i eto motiva da se sve uredi kako treba... ovoliko nesposobnosti da se reše problemi samo u srbiji ima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija