Ekonomisti: Izgradnja Južnog toka neće smanjiti cenu gasa

Izgradnja gasovoda "Južni tok" uposliće domaću građevinsku industriju, ali pojeftinjenje cene gasa zavisiće od transportne tarife i cene nafte, kažu analitičari.
Izgradnja gasovoda "Južni tok" uposliće domaću građevinsku industriju, ali pojeftinjenje cene gasa zavisiće od transportne tarife i cene nafte, kažu analitičari.

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević rekao je da treba raditi na tome da što više poslova na izgradnji dobiju domaće kompanije, jer bi to doprinelo privrednom rastu Srbije.

"Gasovod nema direktnog uticaja na cenu gasa, to je rečeno i od ruske strane. Ako bude imao nekog uticaja, to ćemo saznati kad budemo znali kako će se tarifirati protok gasa, o čemu do sada nije bilo reči u javnosti", rekao je Kovačević.

On je dodao da će na izgradnji biti uposlena domaća radna snaga, ali da se oprema za rad na gasovodu ne može nabaviti iz domaćih izvora, tako da će biti "u priličnoj meri uvezena".

Saradnik Ekonomskog instituta u Beogradu Mahmud Bušatlija ocenio je da ne treba očekivati da sam početak radova na delu "Južnog toka" u Srbiji donese korist, ali i da bi na kraju izgradnje celog gasovoda moglo doći do pojeftinjenja cene protoka gasa.

"Mi ćemo imati određene benefite jer ćemo imati direktan pristup gasu, za razliku od dosadašnje situacije gde smo zavisili od transporta kroz Ukrajinu i Mađarsku. Očekujem da to može da dovede do korekcija cene transporta gasa, ali sam gas se procenjuje u odnosu na cenu nafte", rekao je Bušatlija.

  • 12.11.2013 15:36
    Necu gas, hocu struju
    Da se mi ne lazemo ovde. Ne pravi se taj gasovod da bi se u Srbiji kupovao jeftin gas, vec da bi rusi imali sta da prodaju, a usput da kontrolisu stetu koju ce da trpe jer je vec u Albaniju stigla cevka iz Azejberdzana sa tendencijom da se prosiri na Hrvatsku, Crnu Goru i Italiju. Tako da cemo po ko zna koji put preko nasih ledja cuvati ledja bratji na rusite.
  • Lalla

    12.11.2013 15:15
    da se ne lazemo,,,,,,
    Problem za cenu gasa je;
    struktura cena gasa!!!!
    Sta cini cenu jednog kubika
    i sta bi zapravo za cenu kubika trebali da dobiju potrosaci?????????!!!!!!!!!!!!!!,,,
    koliko je zapravo posrednika koji se ugradjuju u cenu gasa od Madjarske granice do potrosaca????!!!!!!!!!!!!!!!!!!,,,,,,,,,
    Jugorosgas,Srbijagas,distributer,,,,,,,,
    po nekoj slobodnoj proceni,
    i do 40%!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!,,,,,,,,,,,,
    posto ne zele postupiti po zahtevu po obrascu {Pverenika za dostupnost informacija,a sto je Zakonska obaveza, i daju strukturu cene kubika gasa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Drugi problem je koeficient preracuna;
    posto clan 54,Zakona o energetici decidno kaze;
    da je mesto isporuke-razdvajanja merni set;
    slobodno tumacenje; trebalo bi da bude;
    do mernog seta i merni set; je sve sto se desava na teret distributera,a iza mernog seta potrosaca?????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!,,,,,
    Nepostupanje po zahtevu Poverenika;opravdano izaziva sumnju da se dodatno ugradjuje u cenu kubika gasa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!,,,
    I pitanje pitanj je;
    Zasto se cena gasa ne obracunava po toplotnoj vrednosti u,esto u kubiku;posto je nesporno da je kvalitet gasa los,zbog mesanja sa domacim gasom;a ne vrsi se ponderisanje,a osnovano se pretpostavlja da se cena transporta obracunava i na domaci gas????????????!!!!!!!!!!!!!!!,,,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.