Božović: Poslednja dva ministra unutrašnjih poslova kriva za probleme sa azilantima

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Vladimir Božović danas je, ocenjujući da u tom ministarstvu vlada nerad i neodgovornost po pitanju rešavanja problema azilanata prijema i boravka u Srbiji, rekao da su za to odgovorna poslednja dva ministra unutrašnjih poslova.
Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Vladimir Božović danas je, ocenjujući da u tom ministarstvu vlada nerad i neodgovornost po pitanju rešavanja problema azilanata prijema i boravka u Srbiji, rekao da su za to odgovorna poslednja dva ministra unutrašnjih poslova.

Božović je, govoreći na tribini "Azil u Srbiji - problemi i perspektive", naveo da je aktuelni Zakon o azilu donet 2007. godine i da u prvih šest meseci do početka njegove primene 2008. godine ništa nije urađeno, a da "taj koji je odgovoran, nažalost, zbog zdravstvenog stanja u kojem je, ne bi mogao da dođe da vam odgovara".

Dodao je da je drugi koji je odgovoran, sada u funkciji narodnog poslanika, predsednika vlade, ministra unutrašnjih poslova, komandanta Štaba za vanredne situacije i predsednika jedne političke stranke.

"To su dva čoveka koja apsolutno nose odgovornost za ovaj haos u ovoj oblasti i ja sam siguran da čvrsta politička volja nove Vlade Srbije stoji da se ovo pitanje pre svega pravno uredi, zakonom, i da će se taj zakon primenjivati", rekao je Božović.

On je naveo da se od početka 2008, od kada je na snazi sadašnji Zakon o azilu, do danas, MUP Srbije kao institucija nadležna za sprovođenje tog zakona nije uspostavio Kancelariju za azil i da je uzrok velikih problema u toj oblasti nerad, neodgovornost i bahatost.

Govoreći o dramatičnim problemima sa kojima se suočava sve veći broj azilanata u Srbiji, on je podvukao da za one koji zatraže azil u Srbiji, država mora da taj postupak sprovede zakonito, dostojanstveno, profesionalno, humano i efikasno, što se, kako je rekao, sada ne radi.

Božović je izrazio očekivanje da će tokom juna ove godine biti usvojen novi Zakon o azilu, dodavši da "nemamo mi puno vremena da filozofiramo i da čekamo policijske glavešine i generale da se smiluju da ispoštuju zakon".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija