Ministar privrede: Kamate koče rast

"Sa ovakvim kamatnim stopama, čak i da je sve drugo savršeno, ne bi ništa moglo da se uradi. Po toj ceni novca isplate se samo špekulativna ulaganja, preprodaja i uvoz", rekao je novi ministar privrede Dušan Vujović za NIN.

"Sa ovakvim kamatnim stopama, čak i da je sve drugo savršeno, ne bi ništa moglo da se uradi. Po toj ceni novca isplate se samo špekulativna ulaganja, preprodaja i uvoz", rekao je novi ministar privrede Dušan Vujović za NIN.

On je objasnio da su visoke kamate jedno od ključnih ograničenja privrednog rasta. "Postoji 1.001 dokaz da su kamate previsoke i zato bi sa NBS trebalo da vidimo šta tu može da se uradi", dodao je Vujović.

On je ocenio da je sada stanje u srpskoj privredi mnogo "opasnije" nego ranije, jer je javni dug prešao 60 odsto BDP-a, a socijalni pritisak i socijalna očekivanja su toliko porasli da ne sme biti odlaganja promena. Ministar privrede je ocenio da je na dugi rok neizdrživo da penzijski fond ima deficit od šest-sedam odsto BDP-a, ali da su ljudi s niskim penzijama poslednji koji bi trebalo da plate cenu stabilizacije strukturnih reformi jer su uštede moguće na drugim mestima.

Komentarišući najave premijera o mogućoj privatizaciji Telekoma, delova EPS-a, Železnica i Srbijagasa, Vujović je istakao da, ako država nema ni kadrovske, ni sistemske, ni druge pretpostavke da tim vlasništvom efikasno upravlja, onda su različite forme uvođenja privrednog sektora u ta preduzeća bolje rešenje nego monopolsko upravljanje države.

  • marica

    02.05.2014 21:47
    Izgleda da su banke u kamate ugradile rizik od nemogucnosti eventualne naplate potrazivanja.Po ovim uslovima preduzetnicima se ne isplati uzimati kredite za investiranje u privrednu delatnost. Previsoke su kamate i postoji rizik od nemogucnosti vracanja kredita.
  • Jagoda

    02.05.2014 15:28
    Generalno
    Ministar Vujović će preporoditi našu privredu, čovek poseduje ogromno znanje i iskustvo...
  • lokica

    02.05.2014 14:02
    A da se zapitamo ko je na prvom mestu uopšte dopustio da kamate i javni dug odu nebu pod oblake? Hvala Bogu da je neko konačno shvatio u kakvom smo problemu i da je voljan nešto konkretno da uradi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija