Stiže pomoć iz Rusije, EU, Izraela, Slovenije, Hrvatske...

Ruski avion sa spasiocima poleteo je sa aerodroma Ramenskoe.
Ruski avion sa spasiocima poleteo je sa aerodroma Ramenskoe.

Ministarstvo je uputilo spasioce aeromobilnog odreda "Centrospas" i Centra za izvođenje naročito rizičnih operacija "Lider". U avionu je, kako se navodi, visokotehnološka spasilačka oprema, uključujući ronilačku i specijalnu opremu, kao i motorni čamci. Ruski odred opremljen je svim što je neophodno za potragu i spasavanje u zoni poplava i spreman je da deluje autonomno duže od 15 dana.

Neposredno u Srbiji, navodi Ministarstvo, angažovani su specijalisti Rusko-srpskog humanitarnog centra, čiji je jedan od zadataka otklanjanje posledica prirodnih nepogoda na teritoriji Srbije i drugih zemalja balkanskog regiona, a već su angažovani mobilni agregati i pumpe.

Ruska agencija Interfaks javila je, pozivajući se na neimenovanog sagovornika iz tog ministarstva da će u Srbiju biti upućena dva aviona "Il-76", sa aerodroma Ramenskoe na aerodrom u Nišu.

Slovenija uputila pomoć Srbiji

Vlada Slovenije donela je danas odluku o upućivanju jedinice za zaštitu i spasavanje u poplavljene delove Srbije. Jedinica u svom sastavu ima devetnaest pripadnika, jedanaest vozila i dve specijalne pumpe za ispumpavanje vode i mulja, a put Srbije je krenula danas oko podne.

Devenport: Stižu pumpe i stručnjaci iz EU

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Makl Devenport, izjavio je danas u Subotici, da očekuje da pomoć EU ugroženim stanovnicima Srbije stigne što pre, a na raspolaganju će biti pumpe i stručnjaci iz Nemačke, Austrije, Bugarske i Slovenije.

Devenport je dodao da Koordinacioni centar Evropske unije tesno sarađe sa Vladom Srbije, odnosno sa koordinacionim centrom u MUP-u kako bi situacija bila poboljšana.

"Dobili smo zahtev koji se tiče pumpi velikog kapaciteta i u vezi sa tim možemo da nudimo pomoć u formi opreme i specijalizovanih stručnjaka", rekao je Devenport.

Na pitanje kada ta oprema može da stigne do ugroženih područja, Devenport je izrazio nadu da će to biti što pre, dodavši da je sve u rukama stručnjaka i da postoji direktna veza MUP-a i centra u Briselu sa zemljama članicama.

Makedonija i Hrvatska nude pomoć Srbiji

Predsednik Republike Makedonije Đorđo Ivanov poručio je, u telefonskom razgovoru s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, da je Makedonija spremna da ponudi pomoć i stavi na raspolaganje sve za borbu sa posledicama nevremena u Srbiji.

Hrvatska vlada ponudila je pomoć Srbiji i Bosni i Hercegovini zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile delove tih zemalja.

Kako je saopšteno posle sinoćne sednice vlade, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova odmah je kontaktiralo nadležne institucije u Sarajevu i Beogradu kako bi dogovorili potreban oblik pomoći.

Hrvatski Crveni krst je saopštio da je zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile područja Bosne i Hercegovine i Srbije, pokrenuto prikupljanje pomoći ugroženom stanovništvu. Prikuplja se isključivo novčana pomoć, a donacije se mogu uputiti:

Za pomoć stanovnicima u Bosni i Hercegovini na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 05 (primjer internet uplate i opće uplatnice)

Za pomoć stanovnicima u Srbiji na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 07 (primjer internet uplate i opće uplatnice)*on-line donacijama na internetskim stranicama Hrvatskog Crvenog križa

Hrvatski Crveni krst će prikupljena sredstva dostaviti Crvenom krstu u Srbiji i Bosni i Hercegovini, stoji u saopštenju.

I Crna Gora može da pomogne

Građani Crne Gore imaju mogućnost da pomognu ugroženima u Srbiji.

Povodom poplava koje su zadesile zemlje u regionu Kompanija m:tel je u saradnji sa Ambasadom Srbije otvorila humanitarni broj 14543 za svoje korisnike, na koji slanjem SMS-a svi korisnici mogu da se pridruže ovoj akciji i doniraju 1 evro.

Građani mogu da pošalju svoju pomoć i preko Crvenog Krsta CG na žiro račun 520-2923-3

Pomoć Izraela za poplavom ugrožena područja

Izrael je danas počeo isporuku pomoći poplavama ugroženom stanovništvu Srbije, saopštila je Ambasada Izraela u Beogradu.

Stanovništvu ugroženom poplavama, posredstvom ambasade Izraela u Beogradu, biće uručeni lekovi, hrana, ćebad, kabanice, gumeni čamci, hrana.

Hoteli da ponude besplatan smeštaj za spasioce

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) pozvalo je danas hotele u Srbiji ukoliko su u mogućnosti da ponude besplatne smeštajne kapacitete za spasioce koji dolaze kao pomoć iz inostranstva.

Najpotrebniji su hoteli u Beogradu i Nišu i ostali u blizini ugroženih područja.

Hoteli pomoć mogu ponuditi putem telefona 064/8921- 021 i 064/8921- 062, piše u saopštenju MUP-a.

  • које лудило

    16.05.2014 15:06
    Замолити Америку да искључи HAARP систем у Србији!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.