LSV: Nećemo da budemo manjinski partner u Vladi

Jučerašnji javni nastup Dragoslava Petrovića (koji je ispunio zakonski uslov za starosnu penziju) uz Bojana Pajtića mogao bi biti povod za rušenje pokrajinske vlasti.    
Liga socijaldemokrata Vojvodine nije i neće biti manjinski partner. Ili će se sa LSV dogovarati i poštovati dogovoreno, ili se na dogovor sa Ligom ne može računati, saopšteno je posle sednice Glavnog odbora ove stranke.

 

Dodaje se da je Glavni odbor izvešten i o visokom stepenu političkih i partnerskih odnosa sa Novom demokratskom strankom, koji su potvrđeni i prošlonedeljnim sastankom sa vrhom NDS. Odbor je potvrdio principe za razgovore koje će LSV u narednim danima ponuditi političkim strankama u Skupštini AP Vojvodine.

Zamenik predsednika LSV-a Bojan Kostreš ističe da će proslediti poziv svim poslaničkim grupama u vojvođanskom parlamentu da se usaglase o političkoj platformi i budućem delovanju pokrajinske vlade. - Naravno da ćemo se prvo obratiti dugogodišnjim koalicionim partnerima jer od njih očekujemo podršku, a ako bude nesporazuma, tražićemo partnere s druge strane, kao što je to bilo prilikom obezbeđivanja podrške za usvajanje promene izbornog sistema u Vojvodini - rekao je Kostreš. On je napomenuo da ne zna ko će se prvi odazvati pozivu na razgovore, ali da očekuje da će se taj dijalog sa svim partijama obaviti uskoro.

Iako je Liga u više navrata zahtevala ostavku sekretara za nauku i tehnološki razvoj Dragoslava Petrovića (koji je u maju ispunio zakonski uslov za starosnu penziju pošto je napunio 65. godina) navodeći ga kao "kamen spoticanja" u odnosima s demokratama, Kostreš nije želeo da govori da li je jučerašnji javni istup dva čelnika DS-a ujedno i Pajtićev negativan odgovor na zahteve LSV-a. - Ne bih se bavio tumačenjima. Mi smo dali svoje upute. Ako budu ispunjeni, to će biti dobro, ako ne, onda ćemo povući kontramere - zaključio je zamenik predsednika Lige.

Šef poslaničke grupe NDS-a u Skupštini Vojvodine Miloš Gagić naglasio je da je politički dogovor s LSV-om stvorio novi poslanički blok koji će ubuduće nastupati zajednički. - Na naših pet poslanika i deset iz Lige, sada postoji 15 poslanika koji će nastupati jedinstveno. Dve poslaničke grupe sarađivaće tesno, a ta saradnja biće i na nivou stranaka - naglasio je Gagić.

On je dodao da će se to jedinstvo pokazati već na sednici vojvođanskog parlamenta zakazanoj za četvrtak, na kojoj bi, između ostalih, trebalo da se nađe i Predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, i da će dve poslaničke grupe izneti zajednički stav po tačkama dnevnog reda.

  • margot

    17.06.2014 21:58
    LSV je u poziciji da postavlja DS u uslove. Ako ne zadrze njihovu podrsku i ne ispune uslove LSV a, Pajtic ce ostati bez vecine sto bi i bilo pravedno.Ova agonija Vojvodine sa DS ovom vlasti vec predugo traje.Iskusavaju strpljenje naroda.
  • panikax

    17.06.2014 12:35
    biće sve u redu Bojane
    da li mi ovo svedočimo paničnom napadu Bojana Kostreša, njegovom strahu za ne daj Bože umanjenoj mu vlasti ili političkoj moći.. pošto su do sad sve radili kako treba, pokrenuli, stvorili, unapredili, modernizovali.. ha ha ha
  • Rastko Marković

    17.06.2014 11:11
    LSV i NDS bi se posvađali oko parking mesta, a ne d'o bog da osvoje ijednu mesnu zajednicu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.