Petrović: Potrebno smanjenje plata i penzija

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović smatra da je potrebno smanjiti plate u javnom sektoru, kao i penzije, ali i da to neće biti dovoljno.
Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović smatra da je potrebno smanjiti plate u javnom sektoru, kao i penzije, ali i da to neće biti dovoljno.

"Naša procena pre poplava bila je da će deficit ove godine biti 8,5 odsto BDP. Kada se tome doda efekat poplava, očekujemo deficit oko 8,7 odsto. Javni dug je sada oko 65 odsto BDP i do kraja godine očekujemo da pređe 70 odsto BDP", precizirao je Petrović.

Ako bi se smanjile samo plate, napomenuo je on, efekat bi bio samo 0,2 odsto, što znači da bi deficit bio 8,5 odsto, a naredne godine 7,5 - što je, kako je ocenio, neodrživo. "Ako bi se, uz plate, za deset odsto smanjile i penzije, onda bismo ovu godinu završili sa deficitom od osam odsto, a narednu sa oko šest odsto", rekao je Petrović.

Ipak, sve ove žrtve koje bi građani podneli kroz smanjenje plata i penzija, prema rečima Petrovića, postaju besmislene ako se istovremeno ne rešava pitanje javnih preduzeća.

  • sven

    17.06.2014 21:50
    Brojke govore sve, smanjenje plata od 10 % ce prvo da se primeni, pa ce posle mnozda postepeno morati i druge mere da se primenjuju kako bi se smanjio deficit.Verujem da ce ipak postojati neki kriterijum kako bi se zastitili oni sa najnizim primanjima.
  • corona

    17.06.2014 15:45
    Podržala bih vrlo rado predlog, no kao penzioner sa 20.ooo ne mogu. Imam predlog da se smanje svima preko 40.ooo, kao i plate preko 60.ooo. Uz svakog penzionera jasno vam je da ide još poneko dete i unuče.
  • penza

    17.06.2014 15:16
    Javnom sektoru smanjiti plate 20 % , penzije ne dirati. Mi izdržavamo još dvoje-troje dece-ljudi. Inače nam sledi izumiranje, kao dinosaurusima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.