"Srbija će biti izložena sve jačem pritisku"

Profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković smatra da će Srbija biti izložena sve jačem pritisku i da će morati da ubedi Zapad da to što radimo nije u korist Rusije, već isključivo u korist Srbije.

Profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković smatra da će Srbija biti izložena sve jačem pritisku i da će morati da ubedi Zapad da to što radimo nije u korist Rusije, već isključivo u korist Srbije.

"Bićemo izloženi pritiscima, biće očekivano da radimo za jednu stranu, ali za Srbiju je to nemoguće. Energetski smo zavisni od Rusije i ugroziti tako nešto je samoubilački za neku zemlju. Zapadne države su toga svesne i znaju da bi Srbija bez toga bila na kolenima", rekao je Visković.

On je rekao da je, kao vid ultimatuma, nemoguće da Srbija ne dobije pomoć od EU za sanaciju od poplava, ocenivši da je takva vrsta sankcija suviše gruba i da se "takve drastične mere primenjuju samo u trenucima pokvarenih odnosa dve strane". Visković očekuje da će u predstojećem periodu biti razumevanja EU za srpsku diplomatiju, ali i pokušaja da se promeni kurs Srbiji, da se ide ka usklađivanju stavova s Unijom, u smislu sankcija Rusiji.

"Ako je nemačka privreda, koja ima izuzetnu razmenu s Rusijom, prihvatila te sankcije, to znači da je bilo političkih konsultacija, da su imali ozbiljne razgovore, to znači da onda to očekuju i od nas. Ovde nisu samo trgovina i razmena u pitanju već i energija i da li ćemo se grejati, hoće li raditi industrija", kazao je profesor FPN.

  • 03.08.2014 20:18
    pravda vs interesi
    Ne znam koliko je to pametno ali treba im nekako objasniti da je naša politika da se borimo za pravdu i mir u svetu a ne za interese, koliko god to zvučalo nelogično. Nismo se ni do sada borili ni za svoje interese već za pravdu. A istina je negde na sredini.
  • Stanko

    03.08.2014 17:44
    Ljubav
    Došlo je do promene ljubavi. Stara ljubav (Rusija) se sveti, a nova (Nemačka) ne daje zadovoljstvo.
  • 03.08.2014 16:58
    I treba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.