Razmatra se rehabilitacija Milana Nedića

Apelacioni sud u Beogradu naložio je beogradskom Višem sudu da ponovo razmotri zahtev za rehabilitaciju predsednika srpske vlade u vreme nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu, generala Milana Nedića.
Apelacioni sud u Beogradu naložio je beogradskom Višem sudu da ponovo razmotri zahtev za rehabilitaciju predsednika srpske vlade u vreme nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu, generala Milana Nedića.

Apelacioni sud je ukinuo rešenje kojim je zimus taj zahtev odbačen kao neuredan. Zahtev za rehabilitaciju Nedića odbačen je 7. februara ove godine jer je Viši sud smatrao da predlagači rehabilitacije nisu zainteresovana lica za podnošenje tog zahteva, ali je razmatrajući žalbu predlagača Apelacioni sud ukinuo to rešenje, objavljeno je na sajtu suda.

Zahtev su podneli Srpska liberalna stranka, odnosno njen pravni naslednik Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i Aleksandar Nedić - praunuk Milana Nedića.

Podnosioci zahteva za rehabilitaciju tvrde da je Nedić bio žrtva progona i nasilja, i da je 1946. godine ubijen, odnosno da nije izvršio samoubistvo, kako je tada zvanično saopšteno.

Mediji su preneli da u zahtevu stoji da je neprihvatljiva ocena komunističkih vlasti da je Nedić izdajnik i da je kriv za stradanje Srba u vreme okupacije, već da se zalagao za to da Srbi sa ostalih područja nekadašnje Jugoslavije, njih oko 600.000, pređu na teritoriju Srbije i tako budu zaštićeni od likvidacije.

  • 08.08.2014 08:16
    Ova zemlja je u svetskim i inim ratovima uvek bila na pravoj strani, ali, džaba nam, kad sve to posle zaseremo.
    Ovo što se ovde radi, ne radi niko u Evropi, svi su imali svoje izdajnike i saradnike sa okupatorima, i Francuzi, i Šveđani, pa nikom ne pada na pamet da ih rehabilituju. Ovo više nije ni banana država. Moram smisliti novi naziv za ovo što Srbija jeste.
  • 07.08.2014 16:30
    Sramota! Smrt fasizmu-Sloboda narodu!
  • panonius

    07.08.2014 15:03
    gledajmo napred
    Smaraju rehabilitacije kad BUDUĆNOST teško vidimo.Neka usmere energiju na formiranje i oblikovanje budućnosti u ovoj tuzi ! Mladost beži u inostranstvo da radi a mi se zabavljamo sa nekim isterivanjem nekakve "istine"...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.