Ostavljate li bakšiš?
Dok se konobari uzdaju u stalne goste, taksisti u duge vožnje, prodavci u pekarama mogu na prste da prebroje koliko novčića kupci ostave posle plaćenog računa.
Dobar bakšiš je nagrada za dobru uslugu, ponekad samo deo bontona, a sve češće mitska pojava. Za taksiste prelomna godina je bila 2010. od kada su bogate napojnice retkost na nivou incidenta. Najčešće putnici zaokruže račun, pa ostave 15-20 dinara više nego što piše na taksimetru. Dragan Jovanović još pamti kada ga je jedna mušterija častila sa 70 evra.
"To se desilo jednom i verovatno više nikada", kaže Dragan, dok u koloni taksi-vozila čeka putnike. "Dovijamo se na razne načine, delimo i karamele i komplimente, ali sve zavisi od dubine džepa. Najveći bakšiš ostavljaju kockari i "dame lakog morala".
Iskustvo Beograđana govori da i među gostima iz inostranstva ima i galantnijih i štedljivijih mušterija. Slovenci, ipak, nisu vični čašćavanju ni za jednu uslugu.
"Pokušavam i kroz šalu da ih izazovem da ostave bakšiš, ali ne daju se. Slovenci su najveće škrtice. Amerikanci ostavljaju deset odsto od računa, a sličnog profila su i Skandinavci", kroz osmeh objašnjava taksista Dragan.
Konobari i frizeri prolaze nešto bolje, iako s godinama sve manje ljudi za sobom ostavlja trag velikodušnosti na stolu ili po izlasku iz salona za ulepšavanje. Mada je nepisano pravilo da napojnica iznosi oko desetak procenata od računa, u beogradskim kafićima ona često ne pređe ni pet odsto. Ipak, kažu konobari, trud ne prođe nezapaženo.
"Nemaju ljudi para, ali bude bakšiša tu i tamo. Stalni gosti su najbolji i cene kad vide da neko dobro radi", priča konobar Marko Šarčević.
Kroz pekare u centru grada svakodnevno prođu stotine ljudi i sve je više onih koji plate ceh "tačno u dinar". "Od bakšiša nema ni traga. Ostane eventualno koji dinar u metalu", žali se Verica M., prodavačica u pekari. "Nemaju ljudi novca. Broje svaku paru".
Frizeri znaju odlično da je zadovoljna mušterija najbolja reklama. Tu nema razlike između muškaraca i žena. "Dobijem bakšiš kada su zadovoljni odrazom u ogledalu i zasad nema problema", objašnjava frizerka Marina Selaković.
Komentari 1
Ostavljam bakšiš. Kad ne ostavim dovoljno, izvinjavam se i obećavam nadoknadu drugi put.
To radim u lokalima gde su konobari ok.Kad naletim na odličnog konobara, uvek znam svoje mišljenje o njemu da iskažem kroz veći bakšiš.
Ali, ruku na srce, ima raznih konobara. Za lošu uslugu nisam luda da ostavljam bakšiš.
Među poznanicima imam i taksista i konobara i poštara. Neverovatno, na mali bakišiš se najčešće žale oni koji su i lošiji u poslu.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar