Uhapšen autor anti-romskih letaka

Policija je privela pet osoba, a jedna je zadržana zbog osnovane sumnje da je štampala i rasturala letke kojima se pozivalo na nasilje nad Romima, rečeno je u MUP-u.

Policija je privela pet osoba, a jedna je zadržana zbog osnovane sumnje da je štampala i rasturala letke kojima se pozivalo na nasilje nad Romima, rečeno je u MUP-u.

U stanu privedenog pronađeni su i oduzeti materijali, laptop i telefoni, a on je priznao to delo. Privedeni, čije ime i inicijali nisu poznati, biće danas predat Tužilaštvu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije pokrenulo je juče, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, istragu radi otkrivanja osoba koje su kreirale i distribuirale letke organizacije "Srbska akcija" u kojima se otvoreno poziva na nasilje, linč i govor mržnje prema pripadnicima romske nacionalnosti.

MUP je u saopštenju istakao da Srbija neće tolerisati bilo kakav vid diskriminacije i da će policija zaštititi slobodu i bezbednost svih njenih građana bez obzira na nacionalnu, političku, versku i bilo koju drugu orijentaciju.

Antifašistička akcija (AFA) Novi Sad upozorila je prethodno da organizacija "Srbska akcija" ovih dana ubacuje u poštanske sandučiće Beograđana fašistički letak, koji poziva na nasilje nad Romima. Političke stranke oštro su osudile deljenje antiromskih letaka i zatražile hitnu reakciju države, a reagovala je i zaštitnica ravnopravnosti Nevena Petrušić koja je podnela krivičnu prijavu.

  • Dark Knight

    03.12.2014 18:39
    I ptice na grani znaju da ogromna većina Roma u Srbiji živi u neopisivoj bedi, lišena osnovnih životnih uslova i bilo kakvog društvenog uticaja, kamo li zaštite države. Onaj kome su Romi najveća briga u životu, pored svih problema u ovom društvu, zaslužuje eutanaziju. Fašističko smeće učestalo dobija po ušima na ulicama, pa kad im već ne ide baratanje "mačem" latili su se "pera", odatle toliko spama u komentarima. Tuga gde živimo... SMRT FAŠIZMU!
  • 02.12.2014 15:04
    Ne razumem
    Pročitao sam letak i ne razumem zašto se diže tolika prašina oko ovoga, jer nigde se ne poziva na istrebljenje i slično. U zaključku samo pozivaju ljude da organizuju peticije protiv širenja tih naselja i slično. Niko ne treba da živi u nehumanim uslovima, ima primera kompletno sređenih romskih naselja koji su pristojni za život i onih divljih naselja, tu država treba da pomogne...
  • MasterBlaster

    02.12.2014 13:09
    Vidim svima smetaju Romi.Onako kako prosecan Srbin gleda na Rome tako ostatak sveta gleda na Srbe,kao na prljave smrdljive divljake.Kao sto bi vi isterali njih odavde tako mnogi cistiji,mirisljaviji i civilizovanijiji su ponekad(drugi svetski rat na primer) mislili da je steta da ovako plodno zemljiste naseljava banda smrdljivih neobrazovanih lopova kao sto su Srbi. Cinjenica je da prosecan Srbin smrdi malo vise nego prosecan Nemac,Britanac...Kuca prosecnog Srbina je stracara u odnosu na kucu prosecnog Nemca.Isto tako kvarimo im komsiluk,mi smo bucne komsije koje stalno imaju neke probleme sami sa sobom.

    @gg
    "Kada će vlast da uhapsi one koji kradu šahtove, kablove,šrafove sa pruga,obijaju kontejenere,bodu noževima ljude,voze zaprege bez ikakve dozvole dok im konji se*u po ulicama,šire nehigijenu iz bespravno podignutih straćara, muče životinje izgladnjivanjem i teranjem da rade do iznemoglosti, preprodaje humanitarne pomoći,lažno predtavljanje kao ugroženi od poplava da bi dobili pomoć"

    -Kad ce vlast da hapsi bele sto kradu struju,materijal u drzavnim firmama u kojim rade?Pljackaju prodavnice,kladionice,poste...Sve bele u zatvor! Ne idu zapregom ali beli jure skupim kolima.
    "pljačkali kuće ljudima koji su ih napustili zbog nevremena????" Da se kladimo da su beli opljackali pola tih kuca?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija