Đedovac: "Hazarska nekropola" poput Atlantide ili Maču Pikčua

Predsednik opštine Bačka Palanka Aleksandar Đedovac uputio je urgenciju Ministarstvu kulture kojom traži da ubrza prikupljanje i izradu neophodnih akata kako bi Vlada donela odluku o proglašenju arheološkog lokaliteta "Hazarska nekropola" kulturnim dobrom od izuzetnog značaja za državu.
Predsednik opštine Bačka Palanka Aleksandar Đedovac uputio je urgenciju Ministarstvu kulture kojom traži da ubrza prikupljanje i izradu neophodnih akata kako bi Vlada donela odluku o proglašenju arheološkog lokaliteta "Hazarska nekropola" kulturnim dobrom od izuzetnog značaja za državu.

Dopis Đedovca usledio je dva meseca nakon što je Vlada Srbije prihvatila inicijativu opštine Bačka Palanka.

"Hazarska nekropola je izuzetno važan projekat za opštinu Bačka Palanka. Naš cilj je da što pre bude stavljena na Uneskovu listu zaštićenih kulturnih dobara. U isto vreme, nameravamo da iz razvojnih fondova Evropske unije tražimo sredstva kako bi iznova pokrenuli arheološka istraživanja i izgradili najveći muzej Hazara na svetu. Prema do sada utvrđenim činjenicama, radi se o najvećoj naseobini Hazara u svetu, koja je brojala oko 40.000 stanovnika, koliko broji današnja Bačka Palanka", navodi se između ostalog u pismu Đedovca Ministarstvu kulture.

Arheolozi koji su otkrili hazarski grad i nekropolu i blizini Čelareva upoređuju to otkriće s Atlantidom i pronalaskom Maču Pikčua.

"Reč je o izgubljenom gradu nestalog mitskog naroda. Koja zemlja može da se podiči takvim pronalaskom? Pošto je naša ambicija da postanemo najatraktivnija turistička destinacija u Vojvodini, Srbiji, ali i regionu, oživljavanje 'Hazarske nekropole' i njena svetska promocija olakšaće nam posao", navodi predsednik opštine Bačka Palanka.

Kako kaže, u narednim mesecima opština će uputiti zvanične dopise institutima za Hazarologiju u Rusiji i Izraelu kako bi ih obavestili o mogućnosti pokretanja novih arheoloških istraživanja koja su obustavljena početkom 90-tih godina prošlog veka, zbog sankcija i građanskog rata.

"Zato je neophodno da Ministarstvo kulture, Vlada, i sve ostale institucije u zemlji shvate značaj i potencijal 'Hazarske nekropole' i što pre donesu potrebne odluke", kaže Đedovac.

  • Laza

    01.04.2015 11:45
    Ukazao bi na nekoliko netačnosti koje iznosi ova osoba: "Nestali mitski narod" dan-danas živi na teritoriji Avganistana. Radovi na čelarevu su prekinuti 80-ih godina, a ne 90-ih, zbog nekoliko razloga, među kojim su nemanje novca, pohlepa institucija koje su onemogućile direktno finansiranje jednog izraelskog fonda, partijsko uticanje na "neometanje rada ciglane"... Arheolog G. Bunardžić je u penziji, ali je živ i bistrog uma. pa je bolje njega angažovati za priču oko čelarevskog lokaliteta a ne lokalne političarčiće sa grandomanskim bulažnjenjima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.