Ombudsman: Ako imate prigovor na izvršitelje - pišite

Pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih i predsednica Komore izvršitelja Srbije Aleksandra Trešnjev pozvale su danas građane da pišu prigovore i koriste pravne lekove ukoliko smatraju da su oštećeni u postupku naplate dugovanja od strane izvršitelja.
Pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih i predsednica Komore izvršitelja Srbije Aleksandra Trešnjev pozvale su danas građane da pišu prigovore i koriste pravne lekove ukoliko smatraju da su oštećeni u postupku naplate dugovanja od strane izvršitelja.

Muškinja Hajnrih je rekla da građani treba da se uozbilje, da primaju sve pošiljke koje stižu na njihovu adresu i da dobro prouče ono što piše u njima da im se, kako je istakla, ne bi desilo da za početak izvršenja prinudne naplate saznaju u trenutku kada je taj postupak već počeo.

Do susreta pokrajinskog ombudsmana i predsednice Komore izvršitelja došlo na inicijativu predsednice Komore, a povodom slučaja jedne Novosađanke kojoj je penzioni fond obustavio isplatu dve trećine invalidske penzije, iako to po zakonu nije mogao da učini jer ona prima minimalnu penziju od nešto više od 11.000 dinara.

Taj slučaj, kako je precizirala Muškinja Hajnrih, objavljen je na sajtu pokrajinskog ombudsmana u rubrici "Primeri dobre prakse", a izazvao je, po njoj, neočekivano veliko interesovanje medija.

Trešnjev je, povodom pomenutog slučaja, rekla medijima da Komora ne može samoinicijativno da pokrene postupak nadzora nad radom izvršitelja, već da mora postojati prigovor ili od strane dužnika ili od strane zaštitnika građana.

"Zakon o izvršenju i obezbeđenju je u cilju zaštite egzistencijalnog minimuma, što je jedno od načela izvršnog postupka, predvideo da se zarade, odnosno penzije, dužnika može zapleniti dve trećine, a u slučaju da dužnik ostvaruje minimalnu zaradu maksimalan iznos zaplene može biti jedna polovina zarade, odnosno penzije", rekla je Trešnjev.

Ombudsman Muškinja Hajnrih je rekla da je zahvaljujući brzom reagovanju rešen problem pomenute penzionerke i da joj se sada obustavlja isplata polovine penzije. "Sa predsednicom Komore izvršitelja smo se dogovorili da ćemo svaki put kada nam se građani obrate pritužbom na rad izvršitelja stupiti u kontantakt i zajednički pokušati da rešimo problem", rekla je Muškinja Hajnrih podsetivši da ombudsman nema nadležnosti da na bilo koji način izdaje naloge Komori ili bilo kojoj instituciji, već da može samo da daje svoje mišljenje i predloge.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina