Osniva se Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture

Pokrajinska vlada utvrdila je danas nacrt odluke o osnivanju Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture (VANUK).

Pokrajinska vlada utvrdila je danas nacrt odluke o osnivanju javne ustanove "Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture" (VANUK).

Odluka će biti upućena vojvođanskoj skupštini na usvajanje.

Navedeno je da se VANUK osniva "u cilju unapređivanja oblasti nauke, umetnosti i kulture na teritoriji pokrajine" i da se "stvaraju uslovi za obezbeđenje ravnopravnosti, očuvanja i poštovanja različitosti kultura nacionalnih zajednica koje postoje u Vojvodini".

U saopštenju je navedeno i da "VANUK naglasak stavlja na proučavanje naučnih, umetničkih i kulturnih pitanja specifičnih za Vojvodinu".

Ustavni sud Srbije utvrdio je ranije da odluka Skupštine Vojvodine o Vojvođanskoj akademiji nauka i umetnosti (VANU) nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom. Pre te odluke Ustavni sud Srbije je 2012. osporio više odredbi Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodina među kojima i odredbu o finansiranju VANU.

  • Deka

    24.05.2015 16:27
    Ajaoj
    I u onoj SANU je sve moj do mojega, i svi primaju dobra novčana sredstva za to članstvo! Sad još treba da plaćamo i ove u VANUK!!! pa dokle više!! Još ako u njoj budu Brena, Sale i Pink bolje nas ubite...
    Napraviću ja moju SrKANU... Sremsko karlovačku Akademiju... a vi se ...
  • Trinidad Scorpion

    21.05.2015 07:37
    @ Anonimus
    "Pravi akademici su u SANU, a ovo će biti kao nekadašnja pačija škola u Kumrovcu"

    Da naravno, zbog te SANU smo u go*nima vise od 25 godina, da ne govorim o ratovima 90-ih i nacional fasistickoj retorici u kojoj se i dan danas valjamo do guse.

    Sit sam Beograda i Bajcetinske cetnikolike vrhuske.

    Vojvodina treba sto pre da se odvoji od zla i da pocne sve iz pocetka jer se ovom izludjivanju ne vidi kraj.
  • ali

    21.05.2015 05:00
    paziti
    da se ne uvuku mega-sega elementi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina