Voda iz pančevačkog vodovoda ipak dobra za piće

Sve tri analize vode iz pančevačkog vodovoda pokazuju da je ona ispravna i da je koncentracija trihalometana u zakonskim okvirima.
Sve tri analize vode iz pančevačkog vodovoda pokazuju da je ona ispravna i da je koncentracija trihalometana u zakonskim okvirima.

Pančevci su se vodom za piće i kuvanje snabdevali iz 13 cisterni koje su raspoređene po gradu i u selima koja su priključena na gradski vodovod. Ispravni su rezultati analize vode koji su stigli iz Instituta "Batut", ali i iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo i Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, saznaje RTS.

Prema tim rezultatima, koncentracija trihalometana je u granicama dozvoljenih vrednosti.

Gradski štab za vanredne situacije u Pančevu će na sednici koja je u toku odlučiti o tome da li će voda biti proglašena ispravnom.

"Ako koncentracije trihalometina u vodi budu ispod dozvoljene granice saopštićemo građanima da mogu ponovo da koriste vodu, a u suprotnom ćemo proglasiti vanrednu situaciju na teritoriji Pančeva", rekao je gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov nakon sinoćne sednice Štaba.

Tržišna inspekcija je juče obišla jedan broj velikih i manjih trgovina u gradu i nigde nije utvrđeno da ima nestašice flaširane vode ili da su trgovci podigli cene, naveo je Radanov.

LSV: Ostavke odmah

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje neodgovorno ponašanje gradonačelnika Pančeva Pavla Radanova koji, umesto da odmah podnese ostavku zbog katastrofalnog stanja u pančevačkom Vodovodu, vređa građane Pančeva i javno preti odbornicima LSV krivičnim prijavama, poručuju iz GO LSV.

"Dodatna neistina koju je izneo gradonačelnik Radanov zajedno sa direktorkom Vodovoda Milicom Radovanović danas, u nedelju 7. juna, jeste da 'nema ni govora o pojavi trihalometana u pančevačkoj vodovojnoj mreži', da bi već u sledećoj rečenici kazali 'ispitano je 14 uzoraka i količina se kreće oko 32 mikrograma po jednom litru, a dozvoljeno je 100', što znači da je količina eventualno manja, a ne da nema govora o njegovom postojanju", navodi se u saopštenju pančevačkog odbora LSV.

U ovom odboru podsećaju da su merenja dva dana ranije pokazala tri do četiri puta veću prisutnost otrovnog i kancerogenog trihalometana u pijaćoj vodi, od kada ona nije dozvoljena ni za piće, ni za kuvanje.

"To su činjenice koje je utvrđivao i javnosti saopštio MUP Republike Srbije. Liga socijaldemokrata Vojvodine neće dozvoliti da gradonačelnik Radanov i direktorka Vodovoda Radovanović prikriju ovu sramotu sa elementima krivičnog dela raznim insinuacijama i političkim manipulacijama. Krivi su i treba da podnesu ostavke kao najodgovorniji za višemesečno prikrivanje informacija o stanju pijaće vode u Pančevu, zbog čega dva puta u mesec i po dana Pančevci nisu smeli koristiti pijaću vodu. A kada podnesu ostavke, neka slobodno podnose i krivične prijave, mi ćemo se rado sresti sa njima i na skupštinskoj sednici, i na sudu", poručuju iz LSV.

  • Gabriel

    08.06.2015 09:31
    Nije dobra za pice jer nije osvestena. Dovedite nekoliko popova da odrade svoje cari i ima da bude ko Vichy.

    Za kancerogena oboljenja se ne sekirajte, za to je ionako NATO kriv.
  • 07.06.2015 14:07
    Neko nema vodu ni za piće, a neko ima grad na vodi.
  • 07.06.2015 12:01
    I ne samo da je dobra vec je to i najukusnija voda u regionu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina