Vlada otkupljuje fabriku vode u Zrenjaninu, "besplatna" investicija od osam miliona evra

Vlada Srbije i kompanija "Zilio" dogovorili su potpisivanje sporazuma o otkupu postrojenja za prečišćavanje vode koju je ovaj konzorcijum izgradio još prošlog leta.
Kako prenosi N1, afera u vezi sa izgradnjom fabrike vode u Zrenjaninu, gradu u kom je već 14 godina voda iz gradskih slavina zabranjena za piće, na korak je bliže rešenju.
 
Iako tačna cifra nije poznata, izvesno je da će je građani Zrenjanina investiciju, koja je najavljena kao besplatna, iz svog džepa na kraju platiti više od osam miliona evra.
 
Iako je postrojenje izgrađeno u junu prošle godine, mašine u novoizgrađenoj fabrici stoje. Tek nakon završetka izgradnje utvrđeno je da po zakonu, tim poslom privatni investitor ne sme da se bavi. Rešenje je, po svemu sudeći postignuto - grad će od kompanije "Zilio" otkupiti celo postrojenje.
 
"Možemo da očekujemo da krajem sledeće nedelje pustimo vodu u sistem, ako se, naravno, potpiše taj memorandum o razumevanju", kaže Nenad Obradović iz "Gruppo Zilio".
 
Ovu rečenicu investitor je dugo želeo da izgovori, ali ne pod ovim uslovima, jer plan je bio da fabrikom vode gazduje najmanje 20 godina i ostvaruje stabilan profit. Sad su, kaže direktor kompanije, dovedeni pred izbor - ili da u potpunosti napuste projekat ili uzmu ono što im se nudi po principu - daj šta daš.
 
"Nažalost, ne vidim način da se u ovom trenutku nešto bitno tu izmeni, i rešenje koje je dato od predsednice Vlade da se otkupi postrojenje je za nas trenutno jedina varijanta koja nam omogućava bar da izvučemo troškove koje smo imali do sada", dodaje on.
 
Ti troškovi, zasad, iznose oko 8,5 miliona evra, koliko će najmanje građani Zrenjanina platiti investiciju koju im je gradonačelnik, pre toga, najavljivao kao besplatnu.
 
"Besplatna u onom delu da grad neće dati novac na početku, ali narednih godina bi građani plaćali 28 centi po kubiku", poručuje za N1 gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.
 
Kolika će biti krajnja cena proizvoda nije poznato, Janjić kaže da će se o tome razgovarati, ali tvrdi da će "građani sigurno bolje proći"
 
Kako je uopšte bilo moguće da se celo postrojenje izgradi, uz garanciju Vlade Srbije, ukoliko u zakonu izričito piše da privatna kompanije ne može da obavlja tu komunalnu delatnost? Investitor kaže - nisu čitali zakon, ni oni, ni država.
 
"To je greška koja se potkrala svima, pa i nama. Ne mogu da krivim nikog – ako mi nismo dobro pročitali, što bi drugi čitali za nas? Tako da, nažalost, to je tako kako jeste", objašnjava Obradović.
 
Potpuno je neverovatno da nijedan pravnik nije primetio da je ceo posao mimo propisa, smatra advokat za strana ulaganja Milan Parivodić. Mnogo je verovatnije da su svi akteri, kako kaže, ušli u ples po ivici zakona i okliznuli se.
 
"Cela situacija deluje – aljkavo. Svi su igrali tango, a na kraju su propali kroz pozornicu. A igrali su tango protivzakonito", navodi Parivodić.
 
Za ples nisu pitani građani Zrenjanina, koji zdravu pijaću vodu čekaju od 2004. godine, a obećanja da će baš te godine biti rešen problem čuli su više desetina puta.
  • NS66

    03.03.2018 20:05
    PRVO NEKO DA ODGOVARA!
    Neka Plati Onaj ko je Sklopio takav Ugovor!
    A,i Privatnik kojem je PROMAKLO da je
    ovaj UGOVOR NE ZAKONIT!
    Zašto bi Narod Plačao!
  • NS66

    03.03.2018 19:02
    A,MINISTARKA OBEČALA SKORO
    Zrenjanicima Vodu!?
    Kao,nije znala da je sa Ne zakonitok Bunara!?
    Svašta!
  • Konstantin

    03.03.2018 14:17
    muvanje
    Ovo mi liči na na novosadsku autobusku stanicu, svi su hteli da muvaju a ceh platili građani !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina