"Aktivne škole" za bolje zdravlje đaka

Program "Aktivne škole" jedan je od ciljeva Strategije razvoja školskog sporta u AP Vojvodini i akcionog plana koja je u vojvođanskom parlamentu usvojena svim podignutim rukama u decembru prošle godine.
Program "Aktivne škole" jedan je od ciljeva Strategije razvoja školskog sporta u AP Vojvodini i akcionog plana koja je u vojvođanskom parlamentu usvojena svim podignutim rukama u decembru prošle godine.

Ovaj program je jedna od tri mera koje su po Akcionom planu trebalo da se zaključe ove godine.

Shodno tome, nastavnici fizičkog vaspitanja, učiteljice i učitelji, direktori škola i predstavnici lokalnih samouprava prisustvovali su danas stručnoj akreditovanoj konferenciji "Aktivne škole", koju je organizovalo Društvo pedagoga fizičkog vaspitanja Vojvodine pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. Cilj ove konferencije bio je da da upozna javnost sa programom "Aktivne škole", koji je aktivnost Strategije razvoja školskog sporta, prisutnima se obradila pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić.

- Cilj nam je da fizičko vaspitanje i vannastavne aktivnosti podignemo na nivo javnog zdravlja i to je ono sa čim se i suštinski bavi naša Strategija i želimo da pokažemo da deca bar što se tiče fizičke aktivnosti ne treba da poštuju tuđe ambicije i da jure medalje, već da sutra budu zdravo i radno sposobno stanovništvo - rekla je Tepićeva.

Kako je naglasila, upravo tome služi predmet fizičko vaspitanje koji je jedini predmet, pored predmeta maternjeg jezika, koji ima kontinuitet kroz čitavo školovanje i obavezan je. Zdravstvene statistike u našoj zemlji pokazuju da je sve više obolelih od kadiovaskularnih bolesti, a ovaj program bi trebalo da utiče na poboljšanje zdravlja i vannastavnih aktivnosti dodatnim sadržajima.

- Tokom letnjeg i zimskog raspusta, školska zajednica treba da obezbedi deci da što kvalitetnije iskoriste to vreme i da im pruži dodatne sadržaje, da deca ne beže iz sala i škola ili da ih neko odatle tera jer sala treba nekom drugom već da đaci jedva čekaju da odu u tu školu koja treba da bude bezbedno i sigurno mesto za njih – rekla je Tepić.

Prisutni su se složili da je najvažnije baviti se fizičkom aktivnošću od malih nogu i da je škola upravo to mesto gde bi najviše moralo da se radi na prevenciji bolesti. Podsekretarka pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu Aleksandra Ristić, predstavila je učesnicima konferencije novi sajt koji će biti sredstvo komunikacije između akreditacionog tela i škola, ali na kome će se moći naći i niz drugih potrebnih informacija, kao i novi naučnih radova koji će se ticati fizičkog vaspitanja.

Nakon uvodnih izlaganja, učesnici su se podelili u tri radne grupe: fizičko vaspitanje i vannastavne aktivnosti, saradnja sa lokalnom zajednicom i roditeljima i održivost programa "Aktivne škole", a po završetku i iznošenju zaključaka donetih u okviru ovih radnih grupa, priređena je i dodela sertifikata.

  • 20.10.2014 10:04
    bla bla bla bla bla bla bla bla bla...... svi su se oko svega složili, podelili se u tri radne grupe koje će međusobno da sarađuju, a deci će u školama ostati prljave i skrnave svlačionice, bez čiviluka, klupa gde da sednu i da se presvuku, bez slavina gde da se malo operu od znoja i popuju vode, prašnjave sale, pune nekih zamki gde učenik moža da se povredi, razdrndani rekviziti. moje dete hvata muka kada ima fizičko u školi. ovo je objašnjenje zašto ne voli fizičko: "gadi mi se da se presvlačim u slačionici, jer smrdi od wc, jer kotlići ne rade, nemam gde da sednem kako treba, jer su klupe oštećene, stvari mi stoje na podu, na patikama, radi jedna slavina u svlačionici, muka mi je od sale, jer se prozori ne mogu da se otvore i zagušljivo je." i..... aktivna škola, a?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.