Danas potpuno pomračenje Meseca

Američka svemirska agencija NASA saopštila je da će danas biti potpuno pomračenje meseca.
Američka svemirska agencija NASA saopštila je da će danas biti potpuno pomračenje meseca.

Taj fenomen se događa kada su Sunce, Zemlje i Mesec u istoj ravni. Tada satelit dobije crvenkasti odsjaj, jer ulazi u Zemljinu senku, zbog čega se ta pojava često naziva "krvavi Mesec".

Za razliku od pomračenja Sunca koje se dogodilo 20. marta, pomračenje Meseca je vidljivo na celoj našoj planeti ali pod uslovom da bude mrak u delu Zemlje u kojem se posmatra taj fenomen.

Pomračenje treba da počne u 12.15 i trajaće do 15.44.

NASA dodaje da će naredno potpuno pomračenje Meseca biti 28. septembra ove godine.

Pomračenje Meseca je kao spektakularna astronomska pojava često u prošlosti tumačeno kao loš znak koji najavljuje propast nekog poduhvata. Primer za to je pomračenje koje se desilo 22. maja tokom turske opsade Carigrada 1453, koja je okončana padom grada i slomom Vizantije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.