U prodaji pivo od kvasca koji je preživeo put u svemir

Pivara iz Oregona Ninkasi proizvela je pivo od kvasca koji je preživeo put u svemir.
Pivara iz Oregona Ninkasi proizvela je pivo od kvasca koji je preživeo put u svemir.

Tri vrste pivskog kvasca uspešno su "otputovale" Misijom 2 koju je organizovala privatna kompanija UP Erospejs za NASA-in program. Ninkasi je šest ampula sa kvascem smestio ispod "nosa" rakete. Od četiri koje su preživele putovanje, kompanija je iskoristila kvasac za proizvodnju "Ground Control" piva koje je nedavno predstavljeno javnosti.

Ovo pivo dostupno je u prodavnicama mahom na zapadu SAD i u Kanadi. Kompanija je saopštila da će i preostale tri ampule iskoristiti za proizvodnju novih vrsta piva.

Tokom leta, ampule sa pivskim kvascem bile su u bestežinskom stanju oko četiri minuta. Uzorci su vraćeni u roku od dva i po sata i hitno prebačeni u Ninkasijevu laboratoriju u Judžinu, Oregon.

Misija 2 je drugi pokušaj Ninkasija da u svemir pošalje kvasac. U julu 2014. Misija 1 poslata je u svemir. Lansiranje je proteklo dobro, ali je amaterskim kompanijama koje su poslale raketu u svemir bilo potrebno 27 dana da pronađu letelicu koja je završila nekoliko milja van kursa. Kada su raketu vratili, svega nekoliko ćelija pivskog kvasca je preživelo.

Pivari su tada naučili važnu lekciju da ne stavljaju kvasac na vrh rakete, jer su tamo oscilacije temperature tokom leta najveće i kvascu je teško da "preživi".

  • sale

    29.04.2015 12:29
    hehe
    Drago mi je što je čika Pivo preživeo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti