Replika Lafajetove Hermione stigla do obala SAD

Replika "Hermione", fregate kojom je 1780. francuski general markiz Lafajet stigao do Bostona, gde se priključio američkoj strani u Ratu za nezavisnost, stigla je danas u Jorktaun, u američkoj državi Virdžiniji.
Replika "Hermione", fregate kojom je 1780. francuski general markiz Lafajet stigao do Bostona, gde se priključio američkoj strani u Ratu za nezavisnost, stigla je danas u Jorktaun, u američkoj državi Virdžiniji.

Nekoliko stotina ljudi dočekalo je brod posle 6.000 kilometara putovanja preko Atlantika.

Istoričarka Laura Aurikijo, autorka biografije "The Marquis: Lafayette Reconsidered" markiza Lafajeta, dobrovoljca u američkom Ratu za nezavisnost ocenila je povodom dolaska fregate da se u SAD Lafajet smatra herojem i da personifikuje francusko-američko prijateljstvo.

"Bio je i prijatelj (prvog američkog predsednika) Džordža Vašingtona... i kao i Vašingtonu namera mu je bila da svoju zemlju uvede u eru slobode", navodi istoričarka sa Univerziteta Kolumbija.

Ona je dodala da su desetine gradova, parkova, škola i ulica u SAD nazvane po Lafajetu, kao i da se njegovo ime pojavljuje na brojnim predmetima i svedočanstvima o događajima iz markizovog vremena. Lafajet je imao manje od 20 godina kada se u tajnosti ukrcao na brod za Ameriku, kako bi se borio na strani Džordža Vašingtona. Doprineo je odlučujućoj pobedi protiv engleske vojske u Jorktaunu, 1781. godine.

Po povratku u Francusku 1789. bio je komandant Nacionalne garde. Replika "Hermione", 65 metara dugog broda čija je izgradnja počela 1997, porinuta je u francuskoj luci Rošfor, odakle je i Lafajet zaplovio ka Americi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.