Smehom podižu produktivnost zaposlenih

Mnoge francuske kompanije, poput Oranža, Talesa, SNCF, LVMH, Danona, Sanofija, Adeka, Posta, MMA, Telekoma, angažuju u kriznim periodima instruktore za terapiju smehom, kako bi opustili zaposlene i tako podigli njihovu produktivnost.
Mnoge francuske kompanije, poput Oranža, Talesa, SNCF, LVMH, Danona, Sanofija, Adeka, Posta, MMA, Telekoma, angažuju u kriznim periodima instruktore za terapiju smehom, kako bi opustili zaposlene i tako podigli njihovu produktivnost.

Instruktori terapije smehom dolaze po pozivu u firme kako bi smehom podigli produktivnost zaposlenih.

"Smeh izaziva lučenje hormona sreće koji utiče na povećanje koncentracije, pažnje, samopouzdanja na radnom mestu", objašnjava Fabris Luazo, direktor francuskog instituta joga smeha, koji je osnovan 1995. u Indiji na inicijativu doktora Kataria.

Američka grupa psihologa sprovela je 2007. istraživanje na 33 zaposlena koji su dve nedelje trenirali jogu smeha 15 minuta dnevno. Oni su zapažali da su se efikasnost, optimizam, empatija i prilagodljivost osoba koje su bile pod terapijom vidno popravili. "Zaposleni koji oseća unutrašnje zadovoljstvo ima 99,9 odsto šansi da zadovolji klijente", objašnjava predsednik i osnivač grupe O2.

Profesorka sociologije Valeri Busar, sa univerziteta Pari Uest, podseća da ovaj tip prakse nije novina. "Preduzeća žele zaposlene spremne da se angažuju, a pre svega žele da izbegnu probleme vezane za psihosocijalne rizike", smatra profesorka Busar.

"Smeh ima dvostruko blagotvorno dejstvo, on nas distancira od problema, s jedne strane, dok je, s druge strane, to dobra strategija koju primenjuju dominantni predstavnici socijalne grupe da jasno stave do znanja gde je čije mesto u toj skupini", zaključila je ona.

  • Novosađanka-ćata

    03.08.2015 08:35
    @Anonimus
    Verujem. Ja ne pamtim kada sam se poslednji put nasmejala, a posebno na radnom mestu. Mobing je stravična stvar, treba čoveka da unište skroz psiho-fizički, ali da tužite i dokažete, nema šanse. Ali zato oni koji vrše mobing, smeju se grohotom ceo dan, baš kao što ste napisali.
  • 02.08.2015 11:20
    Smeh u firmama ?
    U zadnjih 10 godina, smeje se samo direktor i to grohotom, a debela stomacina mu sve vibrira. A mi ostali se nismo nasmejali, ako verujete...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti