Rođendan pruge koju su izgradili mladi Jugosloveni

Oko 62.000 mladih Jugoslovena i oko 1.000 njihovih vršnjaka iz inostranstva izgradilo je svojim rukama, davne 1946. godine, 92 kilometra pruge Brčko-Banovići.

Ova pruga je tada predstavljala jedan od prvih velikih investicionih poduhvata.

Prugom koja je služila za transport uglja iz bogatog banovićkog basena, a za koju je Miroslav Krleža rekao da to nije prva pruga na svetu, "ali je prva koju su izgradila deca", prvi voz prošao je 7. novembra 1946.

Tim povodom grupa od oko 40 učesnika tadašnjih omladinskih radnih akcija krenula je u Brčko gde će, kako su naveli organizatori, sa oko 500 nekadašnjih brigadira proslaviti završetak izgradnje. Učesnici će specijalnim vozom ići od Brčkog do Banovića, prisustvovati projekciji filma o izgradnji i promociji knjige "To su naših ruku dela" Slobodana Ristanovića.

Na deonici Brčko-Banovići izgrađena su dva tunela u dužini od 667 metara i 22 mosta ukupne dužine 455 metara.

  • Vauuu vauuu

    06.11.2016 16:36
    Možemo samo sesti i plakati kakvu su državu prokockale lopine sa svih strana. Nekad je postojala poštovana i dostojanstvena radnička klasa.
    Sada postoje robovlasnici i robovi, i oni "snalažljivi" - kriminalci svih nivoa.
  • Cockney Call

    06.11.2016 15:46
    Živela SFRJ sa drugom Titom na čelu Države. Ovi kurajberi što nam vode živote nisu kadri napraviti staze oko kuće, a kamoli neku prugu, most, elektranu, tunel gde može da prođe šleper, fabriku, školu, dom zdravlja...itd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti