Lekari bi sebe drugačije lečili nego druge

Kad se doktori nađu "u koži" pacijenta, oni bi često odabrali terapiju koju kao lekari ne bi preporučili bolesniku, rezultat je američkog istraživanja, obavljenog na Univerzitetu Djuk.

Kad se doktori nađu "u koži" pacijenta, oni bi često odabrali terapiju koju kao lekari ne bi preporučili bolesniku, rezultat je američkog istraživanja, obavljenog na Univerzitetu Djuk.

Suočeni sa scenarijima lečenja sopstvenih hipotetičkih bolesti, lekari se češće odlučuju za terapiju koja nosi veći smrtni rizik, ali ima manje ozbiljnih neželjenih propratnih pojava, dok pacijente ne bi tako savetovali. Piter Jubel, koji je rukovodio istraživanjem, ističe da ovde nije reč o dvostrukom moralu nego prosto o ljudskoj prirodi. Po njemu, lekari čak nisu ni svesni da su skloni ovakvom ponašanju.

U tom istraživanju, lekarima primarne zdravstvene zaštite širom SAD su poslata dva seta pitanja. Jedan upitnik se odnosio na različite vrste hipotetičkih hirurških intervencija kod raka debelog creva, dok se drugi odnosio na modalitete lečenja ptičijeg gripa. Svaki lekar je primio ili upitink koji se odnosio na njih kao pacijente ili onaj u kojima igraju svoju profesionalnu ulogu.

Među lekarima, koji su odgovorili na upitnik o hirurškoj intervenciji zbog raka debelog creva, u kojem su oni imali ulogu pacijenta, 38 odsto se opredelilo za zahvat koji nosi veći smrtni rizik, ali preti manjim neželjenim efektima. S druge strane, kad je trebalo da odgovore šta bi savetovali pacijentu u ovakvom slučaju, samo se četvrtina opredelila za tu intervenciju. Kod upitnika koji se odnosio na lečenje ptičijeg gripa, po život rizičniju, ali po mogućim neželjenim dejstvima blažu varijantu lečenja za sebe je odabralo 63 odsto anketiranih lekara, dok je takvo lečenje za hipotetičkog pacijenta izabralo samo 49 odsto lekara.

"Postoji problem kad god čovek treba da donese odluku za nekog drugog. Znamo da su lekari slabi u pogađanju pacijentovih želja", ističe Alan Švorc, psiholog s Univerziteta Ilinois. On naglašava  da bi ova studija trebalo da "probudi" lekare, da se potrude da budu bolje usklađeni sa željama i životnim vrednostima svojih pacijenata.

  • Andro

    14.04.2011 07:34
    Not so easy
    Stvari nisu baš tako jednostavne. Lekari u svom radu uglavnom moraju da pridržavaju određenih protokola koji su usvojeni na osnovu istraživanja. Ukoliko ih se ne pridržavaju a pacijent umre, mogu biti optuženi za nesavesno lečenje. Dakle, odluku o lečenju često ne donose po sopstvenom nahođenju i prema ličnim afinitetima.
    Kada se nađu u ulozi pacijenta, lekari imaju mogućnost da izaberu terapiju koja je zasnovana na njihovom ličnom iskustvu, koje se pokazalo kao adekvatno za lečenje, mada često nije po važećem (često i zastarelom) protokolu. I često su u pravu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.