Stvarna uspavana lepotica

Džema Grifin je sedamnaestogodišnjakinja koja kada zaspi, spava u dugim vremenskim periodima, a dijagnostikovana joj je retka i neizlečiva bolest Klajn-Levin sindrom, koja je verovatno inspirisala bajku o uspavanoj lepotici.

Džema Grifin je sedamnaestogodišnjakinja koja kada zaspi, spava u dugim vremenskim periodima, a dijagnostikovana joj je retka i neizlečiva bolest Klajn-Levin sindrom, koja je verovatno inspirisala bajku o uspavanoj lepotici.

 

Bolest spavanja ni na koji način nije kao bajka za Džemu i njenu porodicu. Za ovu bolest je karakteristično da se nakon dugih perioda spavanja, bolesnik čudno ponaša. Sa bolešću Džema živi već dve godine kada joj se dešavalo da zaspe na časovima u školi, na žurkama i na školskim izletima.

"Kada se moja kćerka nalazi u tom stanju koje mi zovemo "epizoda", ona spava čvrsto i do tri dana i tri noći", navodi Džemina majka Mendi i objašnjava da u toku tog vremenskog perioda uspe da probudi kćerku na nekih deset minuta da bi je nahranila, nakon čega ona ponovo pada u dubok san.

"Nakon tih 72 sata sna, nastupaju dani kada se Džema čudno oseća, pa je jednog takvog dana insistirala na tome da može da priča samo francuski, drugom prilikom bi gledala jedan DVD iznova i iznova čitavog dana", priča majka Medi.

"Od ove bolesti pati oko 1.000 ljudi u svetu, a to su tipično adolescenti", kaže Mendi.

Džema je do sada imala 14 ovakvih epizoda bolesti, pa zbog toga zna da prepozna znake bolesti, ali bez obzira na to, ona se svaki put plaši i plače puno. "Plačem zato što znam da ću protiv svoje volje biti u snu više dana i da ću propustiti razne stvari koje bih želela da radim, kao što su rođendani prijatelja ili koncert omiljene grupe", objašnjava Džema.

"Kada se Džema probudi iz sna ona je dezorijentisana i zbunjena, često agresivna i zbog toga ja zaključavam sva vrata u kući da ona slučajno ne izađe napolje jer se plašim da joj se nešto loše ne desi", priča Mendi.

Uzrok ove bolesti je nepoznat. Neki stručnjaci smatraju da je u pitanju auto-imuni poremećaj, drugi da je u pitanju loša funkcija dela mozga koji kontroliše san. Ištraživanja na Džemi su pokazala da ona ima loš san i da ne ulazi u narmalan dubok san onoliko koliko bi to bilo normalno.

Džemina porodica pokušava da živi dan po dan i trudi se da ne razmišlja o tome kakva budućnost čeka njihovu kćerku.

  • djordjenovic@yahoo.com

    22.06.2013 09:13
    .
    Jadna devojka,ja imam Narkolepsiju (poremecaj spavanja) i ta bolest mi itekako utice na zivot i na aktivnosti...Desavale su mi se te "epizode" propracene halucinacijama i agresivnoscu,+ koliko su mi puta samo doktori promasili dijagnozu pa me gudrali sa svakakvim lekovima koji su me na kraju sjebali do koske..Poremecaj spavanja je jako zajebana bolest,ne boli vas nista ali psihu moze lako da vam unisti..Ako neko ima problem sa tim savetujem vam da ne pijete svakakve lekove,od toga nema pomoci,sve mozete svojim stavom i svojom voljom!
  • Osoba M

    21.06.2013 13:52
    Dodatne informacije
    Ko potrazi na Vikipediji, saznace da 90% obolelih ce izgubiti simptome bolesti do neke dvadesete godine zivota...
  • 19.06.2013 12:36
    U Srbiji svi boluju od toga...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti