VIDEO: Ovce paradirale Madridom

Blizu 2.000 ovaca prošlo je kroz centar Madrida u okviru parade kojom pastiri svake godine skreću pažnju na prava na korišćenje starih puteva za migraciju stoke.
Blizu 2.000 ovaca prošlo je kroz centar Madrida u okviru parade kojom pastiri svake godine skreću pažnju na prava na korišćenje starih puteva za migraciju stoke.

Ovi putevi su sve ugroženiji zbog širenja urbanih zona i modernih poljoprivrednih tehnika.

Brojni turisti u glavnom gradu Španije začudili su se kada su videli da se u nedelju zaustavlja saobraćaj zbog velikog stada ovaca, i to u nekim od najelitnijih četvrti u gradu.

Pastiri još od 1273. godine imaju pravo da koriste oko 125.000 kilometara dugu mrežu puteva za migraciju stoke s hladnijih pašnjaka leti na toplija polja zimi. Ti putevi se prostiru preko područja na kojem su se nekada nalazila otvorena polja i šume, a sada se na jedan njihov deo proširio Madrid, čije šire područje ima više od šest miliona stanovnika.

Svake godine, grupa pastira staje u odbranu tog prava u glavnom gradu Španije, a ministarstvo poljoprivrede od 1994. godine promoviše ovaj događaj u vidu živopisne "fieste".

  • :D

    08.10.2013 10:52
    Sta hoce ove ovce? Nisu im bre ugrozena nikakva prava, to je sve lobi i propaganda. Kako ja sad detetu da objasnim sto se ovce trljaju i guraju po ulici?? Blud i nemoral! I sto to mora uopste, kao da nema drugih problema od ovaca. Ne vidim da guske i patke paradiraju.
  • 08.10.2013 09:08
    Truli zapad!
    Sad će deci da izraste vuna i pretvoriće se u ovce. To je taj ovčiji lobi i vunena propaganda. Je l' to hoćemo i ovde!?
  • 07.10.2013 17:33
    Petar
    ovce i koze su zakon, ali koze su ubedljivo najludje zivotinje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.