Filmovi u Švedskoj sa oznakom za rodnu ravnopravnost

Bioskopi u Švedskoj uveli su oznake za filmove koje ukazuju na rodnu ravnopravnost, odnosno neravnopravnost među polovima u filmovima.
Bioskopi u Švedskoj uveli su oznake za filmove koje ukazuju na rodnu ravnopravnost, odnosno neravnopravnost među polovima u filmovima.

Film da bi dobio oznaku "A" mora proći takozvani Bekdel test, što znači da mora imati najmanje dva imenovana ženska lika koja međusobno govore o nečem drugom osim o muškarcima.

"Cela trilogija "Gospodar prstenova", svi filmovi "Ratova zvezda", "Društvena mreža", "Petparačke priče" i svi osim jednog "Harija Potera" ne prolaze test", rekla je Elen Tejle, direktorka bioskopa Bio Rio u Stokholmu koji prikazuju umetničke folmove.

Bio Rio je jedan do četiri bioskopa u Švedskoj koja su pokrenula novi sistem označavanja kako bi ukazali na to koliko malo filmova prolazi test rodne ravnopravnosti.

Većina posetilaca je pozitivno reagovala na inicijativu i "nekima od njih su otvorene oči", rekla je Tejle.

Na verovanja o ulozi žena u društvu utiče činjenica da se u filmovima retko može videti "žena superheroj ili žena profesor ili osoba koja prolazi kroz uzbudljive izazove i savlađuje ih", rekla je Tejle, dodajući da ove oznake ništa ne govore o kvalitetu filma.

Državni Švedski filmski institut je podržao incijativu, a skandinavski kablovski televizijski kanal Viasat film je saopštio da će početi da koristi te oznake.

Bekdel test je dobio ime po američkoj crtačici stripova Alison Bekdel koja je 1985. uvela tu ideju u svoj strip "Dykes to Watch Out For".

Ni u Švedskoj, koja je na vrhu u svetu po rodnoj ravnopravnosti, nisu svi oduševljeni novim oznakama.

Blogerka Tanja Bergkvist koja piše o "rodnom ludovanju", rekla je da oni koji hoće drugačije filmove treba sami da ih prave, a ne da upiru prste u druge, dok filmski kritičar Hinek Palas navodi da Bekdel test ne otkriva mnogo o rodnoj ravnopravnosti.

"Postoji baš mnogo filmova koji prolaze Bekdel test koji uopšte ne pomažu društvu da bude ravnopravnije ili bolje, i mnogo filmova koji ne prolaze test a koji su fantastični kad je reč o tim stvarima", rekao je Palas.

  • none

    07.11.2013 09:44
    @Bittersweet
    A da li bi gledao kada bi saznao da je tvoja superherojka lezbijka ? ;)
  • Bittersweet

    07.11.2013 07:54
    Gorane...
    manite se stereotipa. Ne luduju sve devojcice za barbikama, sta vise, neke devojcice barbike uopste ne zanimaju.
    Zene superheroji bi bile mnogo isplativije (i ti, ako nisi homoseksualac, bi pre gledao super-zenu nego super-muskarca, valjda xD ). Ja svakako bih.
  • Goran

    07.11.2013 02:37
    Naravno da nema žena superheroja jer to nije isplativo. Ko ce to da gleda? Decaci? Zabole ih. Hoce Supermena, Betmena. Devojcice? Zabole ih. Hoce Barbiku i potpuno drugacije teme. Nema to veze sa musko-zenskom diskriminacijom, nego ciljnom grupom i potrosacima.

    Ok je da postoje te oznake, ali samo dok su SAMO oznake . Kao sto postoji oznaka za nasilje, ili da li je film za 13+ itd.

    Kakvu oznaku onda treba da nosi 'SEX I GRAD'? 'Feministicka onanija' ili nesto drugo? Meni ne smeta uopste ta serija, nego cisto pitam. :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.