VIDEO: Valkira - superrobot NASA-e

NASA-ini naučnici tajno su radili čitavu godinu dana na hodajućem humanoidnom robotu namenjenom da izaziva strahopoštovanje kod svakoga ko stane ispred njega.
NASA-ini naučnici tajno su radili čitavu godinu dana na hodajućem humanoidnom robotu namenjenom da izaziva strahopoštovanje kod svakoga ko stane ispred njega.

Istraživači "Hohnson Space Centera" (JSC) u Hjustonu, objavili su snimak robota kojeg planiraju da prijave na Pentagonovo takmičenje krajem ovog meseca.

JSC će sa svojom kreacijom nazvanom "Valkira" učestvovati na ovogodišnjem takmičenju DARPA Robotics, a najverovatnije se radi o jednom od najrealističnijih ostvarenja ovog tipa ikad.

Robot je visok 1,9 metara i težak 125 kg, a stvorili su ga NASA-ini i naučnici sa Univerziteta u Teksasu i Teksas A&M, koji će učestvovati i u testiranju krajem ovog meseca, u kojem će se se ovaj robot takmičiti sa pet drugih kreacija.

Zajedno sa projektima poput onih sa Univerziteta Dreksel i Virdžinija Teka, NASA-in tim će sa Valkire prikazati mogućnosti delovanja u oblastima pogođenim katastrofama kao i sve načine na koje robot može imitirati ljudsko ponašanje, uz neke tehnološke dodatke.

"Izazovi uključuju hodanje po neravnom terenu, penjanje uz merdevine, korišćenje alata i vožnju. To znači da Valkira može raditi na istom prostoru kao i čovek, pod kontrolom ljudi sa minimalnom obukom", kaže Evan Ekerman iz NASA-e.

Iako robot ima ljudski oblik, dizajniran je da radi stvari koje bi ljudskom biću predstavljale popriličan problem. Moćne ruke omogućavaju kontrolu sa obe ruke, dok noge omogućavaju penjanje i u situacijama i scenarijima u kojima čovek ne bi mogao da radi.

Valkira će se sa konkurencijom suočiti 20. decembra.

  • mrva

    12.12.2013 20:28
    @Scotch Bonnet
    bas svetlosne? mora da je ta neka duza...
  • 12.12.2013 16:37
    kladim se da ne moze da prdne
  • Scotch Bonnet

    12.12.2013 16:34
    Asimo
    Svaka cast samo mi se cini da je Hondin Asimo robot dve svetlosne godine ispred.

    http://www.youtube.com/watch?v=NMeFpic8cco

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.