Biblioteka bez ijedne knjige

BiblioTeka u San Antoniju vredna 2,3 miliona dolara nema knjige.
BiblioTeka u San Antoniju vredna 2,3 miliona dolara nema knjige.

Iako veliki broj ljudi ipak više vole miris prave knjige, tableti se već uveliko nalaze na policama prve biblioteke bez štampanog materijala "BiblioTech" u San Antoniju. I upravo to je čini popularnom za posetioce koji dolaze čak iz Hong Konga kako bi eventualno ideju odneli kući. Članovi tokom prve posete prolaze kratak kurs pretrage digitalnih knjiga i tableta.

Digitalne biblioteke već godinama postoje u studentskim kampusima ali je okrug Beksar u kome se nalazi BiblioTeka ušao u istoriju otvorivši prvu javnu biblioteku u SAD koja funkcioniše bez štampanog materijala.

San Antonio je sedmi po veličini grad u SAD ali je na 60. mestu po pismenosti, pokazuju javni podaci. Početkom 2000-ih, okolinu današnje BiblioTeke činili su socijalni stanovi i prodavnice hrane, a knjižare nisu ni postojale. Deceniju kasnije, kaže koordinator BiblioTeke Lora Kol, većina porodica u okolini i dalje nema bežični internet.

BiblioTeka je na putu da pređe cifru od 100.000 posetilaca u svojoj prvoj godini. Pronaći slobodan ajmek u BiblioTeci tokom školskih raspusta je često nemoguća misija, a većina čitača e-knjiga ima po pet učitanih knjiga.

Zaposleni u "biblioteci budućnosti" ukazali su na prednosti u radu, iako su svoje iskustvo stekli u tradicionalnim bibliotekama. U zaborav su otišle pogrešno vraćene knjige izgubljene na gomili, iscepane stranice, nevraćene knjige, a i štedi se na prostoru.

  • Nemanja

    06.01.2014 17:23
    Covek kafanski
    Nista cudno i mi u NS-u imamo isto takvu jednu. :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.