VIDEO: Knjige pomoću kojih ćete se saživeti sa glavnim likom

Jeste li se ikada toliko udubili u knjigu da vam se učinilo kao da ste se isključili iz ovog sveta i oživeli u telu protagoniste? Nova vrsta knjiga mogla bi još više pojačati taj utisak, koristeći se toplotom i vibracijom da bi reflektovala ono što se dešava u knjizi.
Jeste li se ikada toliko udubili u knjigu da vam se učinilo kao da ste se isključili iz ovog sveta i oživeli u telu protagoniste? Nova vrsta knjiga mogla bi još više pojačati taj utisak, koristeći se toplotom i vibracijom da bi reflektovala ono što se dešava u knjizi.

Ovaj projekat nazvan "Sensory Fiction" kreirala je Media laboratorija univerziteta MIT, iz koje objašnjavaju da njihove knjige prikazuju pejzaž i određuju raspoloženje, i čitaocu omogućavaju da osete ono što je osećao protagonista knjige. Sve to zahvaljujući senzorima.

Naslovnica knjige je animirana i to tako da odražava promenu raspoloženja u knjizi, dok pri čitanju određenih pasusa počinje da vibrira.

Promene emocionalnog i fizičkog stanja glavnog lika knjige tako aktiviraju diskretnu povratnu informaciju uređaja koji se nosi na grudima i leđima i prati brzinu otkucaja vašeg srca i promene temperature tela. Na primer, ako je lik iz knjige depresivan, LED svetla na korici knjige će se prilagoditi da bi stvorila ambijent koji reflektuje ovo raspoloženje. Ako je preplašen, jastuci s vazduhom koje nosite na sebi će vas malo stisnuti. U slučaju da ga je sramota uređaj će vas zagrejati i tako promeniti temperaturu vaše kože.

Za prototip uređaja je izabrano delo "The Girl Who Was Plugged" Džejmsa Tiptria Džuniora sa mnogo emocija.

  • 29.01.2014 17:34
    ana
    zasto bismo se uziveli? Imamo li malo priča iz svakodnevnog života da treba još u slobodno vreme da prelazimo tudje kilometraže?Svaki dan gomile pisaca nešo izmišljaju i stavljaju na papir a neki drugi ljudi umesto da žive svoj život i ispisuju redove kojih će se u poznim godinama sećati čita te izmišljancije.Još na to i bacaju novac. Pišite. Čitajte život, svakodnevne situacije koje vam pomaknu kao slepcu.Kad naučite da pročitate ono što vidite postaćete i sami pisac.
  • xx

    29.01.2014 16:05
    @NS
    Hahaha. Ja kad sam citala "Zlocin i kaznu" sanjala sam da sam ubila babu i isto sam prolazila kao junak knjige, osecala strasnu grizu savesti...
    Sreca pa je bio samo san.
  • NS

    29.01.2014 12:21
    Meni se to desilo sa Zločinom i kaznom, bila sam očajna što sam ubila babu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.