Pirsinzi i tetovaže prepreka ka zaposlenju

Sve više mladih koji konkurišu za posao imaju tetovaže ili pirsing po licu, pa se često sreću sa negativnim reakcijama potencijalnih poslodavaca, prenosi BBC.
Sve više mladih koji konkurišu za posao imaju tetovaže ili pirsing po licu, pa se često sreću sa negativnim reakcijama potencijalnih poslodavaca, prenosi BBC.

Iako je bodi art postala svakodnevica mnogi poslodavci i dalje imaju negativan stav prema tome. Sajt "CareerBuilder" je u anketi istraživao koji su to lični atributi kod mladih, a koji bi im dali manje šanse za zaposlenje. Najviše ispitanika je reklo da je to pirsing, čak 37 odsto, dok su vidljive tetovaže na trećem mestu sa 31 odsto.

Međutim, po istraživanju Pju centra, statistika govori da 38 odsto ispitanika uzrasta od 18 do 29 godina ima bar jednu tetovažu, a 23 odsto pirsing na licu, a da nije u ušima.

"Ako žele da privuku i zadrže talentovane ljude, poslodavci će morati da prevaziđu stereotipne stavove o bodi artu", rekao je konsultant za ljudske resurse u San Francisku Beri Bruto i dodao da bi prvenstveno trebalo da se postavi pitanje da li su tetovaža ili minđuša u nosu važne za obavljanje posla i za ugled kompanije.

Iako su neke kompanije prevazišle ustaljeno mišljenje da su tetovaže odlika ljudi niže klase ili pripadnike bandi, oni i dalje vole da zaposleni sakriju ukrase na svom telu koliko je to moguće, posebno ako u svom poslu direktno komuniciraju sa klijentima.

Međutim, i dalje je puno kompanija koje od svojih zaposlenih traže da skinu pirsing i/ili da prekriju tetovaže dok su na radnom mestu.

Mejsi, veliki trgovac u SAD-u govori zaposlenima da izbegavaju "preterano" ukrašavanje, jer po njegovim rečima to ometa, odnosno vređa kupce, a njegova portparolka je odbila da objasni šta se kvalifikuje kao "preterano".

Generalno, poslodavci mogu da se pridržavaju svog stava o propisima oblačenja, kao i zabrane tetovaža i pirsinga bez kršenja zakona. Oni obično tvrde da bodi art ne odgovara imidžu kompanije, pa, na primer, politika klinike Mejo je da vidljivi ukrasi na telu ne deluju profesinalno i smatraju ga neprikladnim.

Takođe, žene sa tim ukrasima u mnogo većoj meri su diskrimisane nego muškarci, rekao je profesor na Univerzitetu u Teksasu Armstrong Mirna koji se bavi istraživanjima o bodi artu.

On je objasnio da mnogo veći broj žena svoje tetovaže hirurški otklanja zbog izrazito negativnih komentara koji ih prate. "Zbog predrasuda koje vladaju i dalje je najbolje da kandidati na razgovorima za posao sakriju ukoliko imaju neki ukras na telu, pa čak i da ga ne spominju svojim poslodavcima", zaključuje Mirna.

  • Kaki

    28.04.2014 17:56
    Bljak
    Tetovaza-moderna seljana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.