FOTO: "Prodavnica" u kojoj siromašni mogu uzeti šta im treba

Bivši policajac Mirko Prelčec iz Krapine otvorio je prodavnicu za siromašne u kojoj mogu uzeti šta žele.
Bivši policajac Mirko Prelčec iz Krapine otvorio je prodavnicu za siromašne u kojoj mogu uzeti šta žele.

Sam vodi brigu o desetak zagorskih porodica kojima treba pomoć. "Pomažem onima kojima su svi okrenuli leđa. Samo radim ono što bi trebalo da rade institucije", kaže penzionisani policajac iz Krapine za "24sata.hr".

Mirko Prelčec (46) u MUP-u je radio od decembra 1990. do 2008. godine, a otkad je u penziji, bavi se humanitarnim radom. Sam vodi brigu o desetak zagorskih porodica koje su zbog teških telesnih ili mentalnih oštećenja nesposobne za samostalni život.

I ranije je sa zagorskim pekarima organizovao akciju "Hleb za posle" i narodnu kuhinju u Krapini. Sad je otvorio i besplatnu prodavnicu za siromašne. U njemu nema cena. Korisnike tu čekaju osnovne namirnice.

"Mirko nas je sam našao i ponudio nam pomoć. Ova donacija puno nam znači. I suprug i ja samo nezaposleni, imamo četvoro dece i teško je preživeti na socijalnoj pomoći", rekla je Marija Cvrtila (28) iz Strahinja kraj Krapine.

Suprugu Miljenku povređena je kičma i ima psihičkih problema. Troje školaraca ima mentalne poteškoće, a tu je i najmlađi sin koji ima samo dve godine.

"Susedi ih osuđuju, a to je najlakše, osuditi nekog i okrenuti mu leđa. Tim ljudima treba pomoći. Ne mogu sami. I ova i druge porodice o kojima se brinem žive u uslovima koji nisu ljudski. Niko ih ne posećuje, niko im ne pomaže. Mnogi imaju zakonska prava na razne pomoći, ali ih ne ostvaruju jer za njih ne znaju niti su sposobni sami da se izbore. Ne želim inertno društvo koje su stvorili političari. Svakome treba dati šansu, jedni drugima moramo pomoći", rekao je Prelčec i dodaje da najviše pomažu upravo oni koji i sami imaju malo.

  • OLALA

    10.09.2014 10:54
    ajde
    "
    Anonimus
    28 god a cetvroro dece????? pa sta ih pravis toliko kad si nesposobna da im stavis hleb na sto!!! "

    Totalno podrzavam ovaj komentar, hajde realno, kako ti je uopste do seksa kad vec imas toliko muka u zivotu, ili kako nemas mozga da se preracunas i koristis zastitu od 50din nego posle odhraniti to dete bar dok nije radno sposobno, i to ne jedno, dvoje, nego cetvoro? Toliko puta im se slucajno omanula? Ma hajde, nadji drugu vrstu razonode.. Jos i mentalnih problema imaju.. Koliko je sebicno toliko ih napraviti i znati da imaju predispoziciju (ocigledno iz prilozenog)za mentalnu nerayvijenost, i znati da nece biti sposobni kasnije sami da se staraju o sebi

    Gospodina Mirka P. podrzavam, kao coveka, dobrotvora, humanitarca, i njegovu ideju, ali govoreci konkretno o ovom slucaju, pre svega ljudi moji mislite tom svojom glavom, pomozite sebi,i svojim najblizima.. Ili gladujte sta reci.
  • ja

    10.09.2014 10:30
    svaka cast
    Interesantna ideja. Medjutim, ne vidim zbog cega to finansira udruzenje. Duznost drzave je da omoguci prezivljavanje stanovnistva. Ako drzava nije u stanju da prehrani svoje stanovnistvo onda drzava treba da se menja ili da prestane da postoji.

    Jos jednom, svaka cast coveku na plemenitom delu ali to se u ozbiljnim drzavama sistemski resava da porodice ne mogu nikada docu i situaciju da su gladni. Ako to ne mozemo da platimo (makar i povecanim PDV-om) onda i mi ne zasluzujemo da jedemo.

  • 10.09.2014 09:18
    ?
    Dakle,nikad mi neće biti jasno da neko od svoje dece pravi socijalne slučajeve. Nemaš da hraniš decu, nisi čuo za kontracepciju? Samo kad voliš da ih praviš a ne razmišljaš kako će ta deca suta da žive? Totalni debilizam!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.