Ponovo otkriven dinosaurus veći od T-rexa

Upoznajte Spinosaurusa aegyptiacusa, fantastičnog plivača i najvećeg dinosaurusa mesojeda koji je do sada otkriven.
Upoznajte Spinosaurusa aegyptiacusa, fantastičnog plivača i najvećeg dinosaurusa mesojeda koji je do sada otkriven.

Predator iz perioda krede (pre 95 miliona godina) imao je masivnu krestu na leđima, plivao je rekama i lovio drevne ajkule.

Prvi fosili ovog stvorenja pronađen je još pre sto godina u egipatskoj Sahari. Fosili su kasnije pohranjeni u nemačkom muzeju, ali je on uništen u bombardovanju za vreme Drugog svetskog rata.

"Morali smo da čekamo jedan vek kako bismo pronašli novi skelet", rekao je Nazir Ibrahim sa Univerziteta u Čikagu rekavši da je životinja koja je ponovo otkrivena toliko bizarna da će stručnjake naterati da preispitaju neke opštepoznate stvari.

Paleontolozi koji su radili na kopanju u istočnom Maroku nedavno su otkrili delove lobanje, karlicu i udove životinje. Pronalazak sugeriše da je dinosaurus bio polukopnenog karaktera. Kombinujući pronađene ostatke sa davno pronađenim manjim fosilima i starim crtežima napravljen je 3D model velike životinje.

Slaganje ostataka životinje trajalo je preko sto godina a danas možemo sa sigurnošću reći da je bila dugačka 15 metara – tri metra duža od T. rexa – i imala je anatomiju poluvodene životinje koja joj je omogućavala da lovi ajkule i ostale velike ribe u rekama drevne severne Afrike.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.