Novi Sad dobija četiri kulturne stanice

Novi Sad će dobiti četiri kulturne stanice u okviru Evropske prestonice kulture, a tri bi trebalo da budu rasporođene na Novom naselju, Klisi i u Sremskim Karlovcima.
Novi Sad dobija četiri kulturne stanice
Foto: Pixabay
Fondacija Novi Sad 2021 zaključila je ugovor sa Kućom rodnih znanja i politika u vrednosti od 500.000 dinara. Ova organizacija bi trebalo da analizira socio-demografsku strukturu lokalnih zajednica, kao i da mapira lokacije na kojima bi kulturne stanice mogle da budu izgrađene. 
 
U stanicama će se organizovati različiti kulturni sadržaji, od izložbi do koncerata, ali i tribine i diskusije. Kako objašnjavaju u Fondaciji 2021 ideja je da u proces nastajanja budu uključeni građani kako bi razumeli da je to prostor koji pripada njima.
 
"Najlakše je da mi napravimo prostor koji bi već sledeće godine bio devastiran, što se dešava. Međutim, poenta je upravo u tome da građani shvate da je to nešto njihovo i da je to nešto od čega će imati velike koristi. Kroz njih ćemo povezati institucionalno delovanje mesnih zajednica, nevladine organizacije, ali i pojedince koji žele da učestvuju u samom procesu. Na kraju, hoćemo da stvorimo nešto što je dugoročno, kako bi to nastavilo da živi i posle 2021. godine, kada će aktivne organizacije preuzeti stanice i u programskom i u menadžerskom smislu", navodi za 021.rs Lazar Jovanov iz Fondacije.
 
Kulturne stanice su deo većeg projekta čiji je radni naziv "Kaleidoskop", koji uključuje i "kulturne satelite", odnosno NVO i njihov prostor, koji će moći da se povežu sa stanicama. Tokom ove godine mapiraće se lokacije na kojima će se graditi stanice, a u izgradnju će se krenuti u 2018. godini, nakon čega će početi realizacija prvih sadržaja.
 
"Gledamo kako da iskoristimo već postoje prostore koji bi mogli da budu namenjene za kulturne sadržaje. Ali, pažljivo biramo i lokaciju, jer postoje evropski gradovi koji imaju velelepne objekte, ali nemaju publiku, jer u to nisu uključili stanovništvo. Stanice će, između ostalog, biti različitog oblika, jer će se za neke adaptirati postojeći prostori, a za druge podizati objekti iz temelja", dodaje Jovanov.
 
Prvi korak ka izgradnji kulturnih stanica, odnosno analiza i mapiranje najboljih lokacija, trebalo bi da bude završen do kraja avgusta ove godine.
  • hejterica

    31.05.2017 07:51
    A kako bi bilo
    Da NS dobije četiri kulturne ulice, dosadilo nam da nosimo glavu u torbi zbog nenormalnih rupčaga, o ulicama bez trotoara ne vredi više ni pričati.
  • Majkic

    30.05.2017 22:41
    Novi Sad ne bi bio Novi Sad bez hejtera svega novog i dobrog u ovom Gradu. Ja kao rodjeni novosadjanin ponosan sam sto zivim ovde i sto je bas MOJ grad od svih u Evropi poneo titulu EPK2021. Titulu nije dobio SNS nego ovi mladi ljudi koji nemaju veze sa politikom a cine i hoce da cine dobro svom gradu.
    Sramota treba da bude sve vas sto sedite u svojim stolicama i samo znate da kudite a nista dobro da cinite ovom gradu.
    Srecom da ste vi toliko losi, to daje motor ovim ljudima da budu jos bolji!
  • Stanice

    30.05.2017 21:25
    dolazi cirkus
    Ma to je jos samo jedna izmisljotina za drpanje para iz gradske kase. Kakav socioloska studija, samo daj svom "bati" posao i svi iz samo napravi sendvic , zadovoljni. Sram vas bilo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021