"Vodovod": Voda se osveštava i u Nemačkoj i Austriji

Voda se redovno osveštava i u Nemačkoj i u Austriji, što u tim državama nikad nije dovođeno u pitanje, saopštilo je preduzeće "Vodovod i kanalizacija" i pita zašto onda taj čin smeta LSV-u u Srbiji.
Voda se redovno osveštava i u Nemačkoj i u Austriji, što u tim državama nikad nije dovođeno u pitanje, saopštilo je preduzeće "Vodovod i kanalizacija" i pita zašto onda taj čin smeta LSV-u u Srbiji.

"Da li to znači da su ligaši veći Evropejci od Nemaca i Austrijanaca, samo zato što osuđuju ovakav čin? Umesto neosnovanih prozivki zarad jeftinih političkih poena, LSV treba svima da razjasni zašto najobičniju vest diže na najviši državni nivo i od toga pravi senzacionalizam? Na taj način, kao i hajkom na pravoslavnog sveštenika koji je učestvovao u slavskom obredu u JKP "Vodovod i kanalizacija", Liga socijaldemokrata Vojvodine vređa većinu građana Novog Sada pravoslavne veroispovesti, koji slave krsnu slavu, a simboliku osveštavanja bogojavljenske vodice doživljavaju kao sveti i tradicionalni čin", stoji u saopštenju ovog javno-komunalnog preduzeća.

"Vodovod" je ovako reagovao na zahtev LSV-a kojim traži smene u ovom preduzeću jer je upoređivanje osveštanja vode u Novom Sadu sa epizodom iz serije "Mućke" "dokaz međunarodne bruke". Kako se navodi u saopštenju LSV, osveštanjem vodovoda Novi Sad je osramoćen pred samim sobom, širom države, a bruka je doživela i međunarodne razmere.

"Članak u britanskom 'Dejli Miroru', koji je vest o osveštavanju vode u našem gradu uporedio sa epizodom iz legendarne serije 'Mućke', to i dokazuje. Budući da ni posle deset dana niko nije odgovarao zbog ove bruke, niti je bilo ko od njih ili iz gradske vlasti priznao grešku ili to osudio, Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine zahteva od vladajuće koalicije u Novom Sadu da odgovorni u JKP 'Vodovod i kanalizacija' budu smenjeni", navode iz GO LSV.

Ukoliko to ne bude učinjeno tokom iduće nedelje, iz GO LSV poručuju da će biti jasno da "nema te štete i sramote koja se ne može naneti Novom Sadu dok se dodaje većina ovoj gradskoj vlasti". "U tom slučaju, odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine će na narednoj sednici Skupštine grada podneti inicijativu za njihovu smenu, pa neka to onda kažu i građanima u lice", navodi se u saopštenju GO LSV.

  • 02.02.2015 13:33
    @Marko - Prema M. Bazdulju: Po nacionalistima jedini koji narodu mogu priuštiti njegov identitet jesu njegovi neprijatelji. Tako u korenima nacionalističke psihologije leži opsesija zaverom, po mogućnosti međunarodnom. Pristalice se moraju osjećati opkoljenim. No,zavera također mora dolaziti i iznutra. Pristalice se moraju osjećati poniženima zbog svojih neprijatelja.
    Nacionalizam je, pre svega, paranoja. Kolektivna i pojedinačna paranoja. Kao kolektivna paranoja, ona je posledica zavisti i straha, a iznad svega posledica gubljenja individualne svesti. Ako pojedinac, u okviru društvenog projekta, nije u stanju da se "izrazi", ili zato što mu taj društveni projekt ne ide na ruku, ne stimuliše ga kao individuu, ili ga sprečava kao individuu, što će reći ne daje mu da dođe do svog entiteta, on je primoran da svoj entitet traži izvan identiteta i izvan tzv. društvene strukture. Tako on postaje pripadnik jedne skupine koja postavlja sebi, bar na izgled, za zadatak i cilj probleme epohalne važnosti: opstanak i prestiž nacije, ili nacija, očuvanje tradicije i nacionalnih svetinja, folklornih, filozofskih, etičkih, književnih itd.
    biti nacionalista znači biti individuum bez obaveze
    Nacionalista je po pravilu, kao društveno biće, i kao pojedinac, podjednako ništavan.
    Izvan ovog opredeljenja, on je nula
    a nacionalizam je ideja beznađa, poraz nikad konačan
  • Marko

    02.02.2015 10:00
    Prema M. Bazdulju
    „Додатна идеолошка камуфлажа ауторасизма састоји се у маневру којим ауторасистички дискурс не само да прикрива властиту фашистоидност него за фашистоидност окривљује руралне масе.” То је исти маневар по којем српски аутошовинисти властити фашизам, ког су блажено несвесни, пројектују у широке народне масе које тобоже слушају само турбо-фолк, читају само таблоиде, редом имају покварене зубе и смрде по провинцијама и по (бео)градском превозу. Многи међу онима што се површно и козметички позивају на Мирка Ковача ни сами не схватају да су део управо оне елите за коју је он написао да је „гора од руље”.
  • 01.02.2015 01:13
    Nikad ne potcenjuj snagu male grupe ludaka sa nacionalističkim idejama u doba siromaštva

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti