FOTO: Crvena ruža za svakog stradalog Novosađanina u raciji

Na zelenim površinama sa novosadske strane Varadinskog mosta, u znak sećanja na žrtve racije 1942. godine zasađene su crvene ruže.
Na zelenim površinama sa novosadske strane Varadinskog mosta, u znak sećanja na žrtve racije 1942. godine zasađene su crvene ruže.

Stojković Član Gradskog veća Novog Sada zadužen za komunalne poslove Vladimir Stojković tom prilikom je rekao da je zasađeno 1.246 crvenih ruža koje simbolizuju nevino prolivenu krv Novosađana, tokom te racije.

Ruže su zasađene u oblike dve suze koje teku u pravcu Dunava. "Obeležavajući 73 godine od Holokausta u Novom Sadu, zajedno sa JKP "Gradsko zelenilo" došli smo na ideju da posadimo 1.246 crvenih ruža, po jedan cvet za svakog stradalog Novosađanina u raciji koja se odigrala u neposrednoj blizini ovog mesta", rekao je Stojković.

On je naglasio da Novi Sad može i mora da posluži za primer kako ljudi različitih nacija i veroispovesti mogu da žive zajedno, srećno i u slozi.

Direktor JKP "Gradsko zelenilo" Aleksandar Bogdanović je kazao da će 1.246 crvenih ruža posađenih u obliku suze predstavljati prirodni spomenik u čast nastradalih građana Novog Sada u zloglasnoj raciji. Bogdanović je dodao da će "Gradsko zelenilo" prihvatiti ideju da se na mestu gde su posađene ruže postavi ploča na kojoj će, za sve one koji ne znaju, stajati objašnjenje zbog čega su na tom mestu zasađene ruže.

Podsetimo da je Novosadska racija jedan od natragičnijih događaja u istoriji Novog Sada koji se odigrao od 21. do 23. januara 1942. godine, a u kome je stradalo oko 1.300 civila.

  • Mikloš Horti fašista i ratni z

    01.02.2015 23:39
    Neka neko ovim licemerina objasni da su 1246 identifikovane osobe, a da je preko 2.000 naših sugrađana ubijeno. Dakle gospodo, knjige u ruke ili konsultujte čoveka koji je pisao govor gradonačelniku!
  • Sima

    01.02.2015 16:56
    Ovo je stvarno lepo od strane gradske vlasti!
  • Никола

    01.02.2015 14:27
    Доказ да не треба пуно, да би се показало поштовање и почаст. Мало воље и идеје је довољно да се покаже срце и част.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti