Galerija Matice srpske najbolji slovenski muzej

Galerija Matice srpske prvi je dobitnik nagrade "Živa" za najbolji slovenski muzej u 2014. godini koju dodeljuje međunarodna organizacija Forum slovenskih kultura.

Galerija Matice srpske prvi je dobitnik nagrade "Živa" za najbolji slovenski muzej u 2014. godini koju dodeljuje međunarodna organizacija Forum slovenskih kultura.

Prilikom dodele nagrade ocenjuje se kolekcija, inovativnost u postavkama, izložbene aktivnosti, rad sa decom i mladima i otvorenost ka publici, inkluzija, rad muzeja u celini, kao i svakog odeljenja u muzeju, a sve to u skladu sa uslovima rada institucije i u skladu sa brojem zaposlenih, planom i programom i raspoloživim budžetom.

Nagradu, pored diplome, čini skulptura u terakoti slovenske boginje Žive, rad slovenačke umetnice Ljubice Ratkajec Kočica. Galeriji Matice srpske su uručene dve skulpture, jedna manja koja trajno ostaje Galeriji i veća koja u Galeriji ostaje godinu dana, odnosno do naredne dodele nagrade u Sankt Peterburgu, kada će biti predata sledećem dobitniku.

Forum slovenskih kultura je međunarodna organizacija osnovana 2004. godine sa ciljem očuvanja i razvoja kulturnih vrednosti, tradicija i kulturnih sadržaja na prostoru zemalja u kojima se govori slovenski jezik. On podržava i razvija inovativnost i kreativni pristup u radu u oblasti kulture, nauke i obrazovanja, osnažuje zajedničke kulturne projekte, mobilnost umetnika i profesionalaca, a sedište je u Ljubljani.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti