FOTO: Roditelji poginulih u "Kontrastu" očajni zbog odugovlačenja suđenja

Porodica i bližnji poginulih u diskoteci "Kontrast" 2012. godine protestovali su ispred zgrade suda, tvrdeći da se ceo postupak namerno opstruira i odugovlači dogovorom nadležnih pojedinaca, pre svih vatrogasno-spasilačka jedinica, protiv koje je nedavno odbačena krivična prijava.
Porodica i bližnji poginulih u diskoteci "Kontrast" 2012. godine protestovali su ispred zgrade suda, tvrdeći da se ceo postupak namerno opstruira i odugovlači dogovorom nadležnih pojedinaca, pre svih vatrogasno-spasilačka jedinica, protiv koje je nedavno odbačena krivična prijava.

Požar koji je 2012. godine odneo život šestoro mladih i dalje je nerešen slučaj zbog, kako tvrde roditelji, "sramnog rada sudija" i njihovim internim dogovorima za tužiocem i advokatima, u cilju da pojedinci iz organa vlasti ne snose odgovornost za tragediju.

Jedan od roditelja i inicijatora protesta Branko Miladinović tvrdi da krivicu za smrtne ishode snosi vatrogasno-spasilačka jedinica, protiv koje je nedavno odbačena krivična prijava.

Podsetimo, protest je najavio Branko Miladinović, otac nastradale novinarke Tamare Miladinović, nakon što je juče treći put odložen početak suđenja Veselinu Kercu, građevinskom inspektoru optuženom za zloupotrebu službenog položaja. Inspektora optužnica tereti da prilikom kontrole 14. aprila 2010. nije konstatovao da upotrebna dozvola za diskoteku nije obuhvatila ulaz veličine četiri puta deset metara na drugoj parceli, kao ni da postoji galerija.

Prethodna dva ročišta nisu održana zbog štrajka advokata, a sada je inspektorov branilac nedolazak opravdao drugim suđenjem u isto vreme. Kerac nije bio saglasan da se glavni pretres održi bez advokata, pa je sudija naredno ročište zakazao za 7. april.

Iz Osnovnog suda u Novom Sadu za 021 su objasnili da je nakon više od četiri meseca štrajka advokata sasvim očekivano da dođe do preklapanja termina suđenja, jer mnoga od njih sada za kratko vreme moraju da se održe.

Porodice žrtava razočarala je i odluka da se odbaci krivična prijava koju su ubrzo posle tragedije u diskoteci podneli protiv vatrogasaca, optužujući ih za nepružanje pomoći i nesavestan rad u službi.

Pod optužbom da su zloupotrebili službeni položaj, u Osnovnom sudu se vode i postupci protiv još četvoro inspektora. Sudi se protivpožarcima iz Uprave za vanredne situacije Tihomiru Vuleviću, Slavku Hajroviću i Maji Golubović. Postupak je pokrenut i protiv Radoslave Rončević, načelnice turističke inspekcije.

  • 12.02.2015 20:43
    ronac
    kad ti izgoris onda ce takva strategija i odnos prema krivcima stvarno bio ispravan
  • 12.02.2015 20:29
    O odgovornosti Inspektora mozemo i razgovarati ali o odgovornosti i krivici Vatrogasaca mislim da je glupo. U vise navrata sam posmatrao sa strane te ljude kako obavljaju svoj posao i obzirom na opremu mislim da su sijajni i izuzetno hrabri ili mozda naivni. Sa opremom koju oni poseduju ja ne bih prisao ni zapaljenom snopu kukuruzovine a oni ulaze u ozbiljnu vatru bez ikakve garacije da ce zivi izaci.Ja se slazem da su za to placeni ali jadno i sigurno ne zasluzju progon i prezir.Njihov posao je izuzetno stresan i posledice toga osecaju pred kraj radnog veka. Meni je zao izgubljenih mladih zivota, ozaloscenih roditelja i rodbine ali u ovom slucaju treba razgovarati o propustima u preventivnom radu koji su evidentni i Partijskim STRUCNJACIMA koji su zaposleni po raznoraznim inspekcijama itd.
  • Ronac

    12.02.2015 20:24
    Ja mislim da roditelji ne treba da potpaljuju to suđenje, neće im bilo koja kazna nadoknaditi ono što su izgubili. Kažnjeni ili ne uopšte nije bitno, svakako su u pritvoru već koliko godina dovoljno da sledeći put budu ažurniji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti