Peticija protiv naplate učešća na Fruškogorskom maratonu

Pokrenuta je peticija protiv naplaćivanja učešća na Fruškogorskom maratonu, nakon pisanja 021.rs o ovom problemu.
Na društvenim mrežama, pokrenuta je peticija protiv naplaćivanja učešća na Fruškogorskom maratonu, nakon pisanja 021.rs o ovom problemu.

Učešće na Fruškogorskom maratonu više neće biti besplatno, već će se ove godine naplaćivati kotizacija, kako tvrde organizatori, zarad opstanka zbog taksi koje im je uveo Grad. Planinarski savez Vojvodine objavio je cenovnik učešća na maratonu, a iznosi su i preko 3.000 dinara, u zavisnosti od staza. "Maraton više nema sponzore, grad Novi Sad i Nacionalni park su uveli takse organizaciji maratona i kotizacija je jedini način da se maraton uopšte održi", navodi se na fejsbuk stranici maratona.

Međutim, član Gradskog veća za sport i omladinu Predrag Svilar demantuje za 021 da je Grad uveo takse, tvrdeći da će se u skladu sa tradicijom Fruškogorski maraton i ove godine finansirati iz budžeta grada.

"Novi Sad je uvek finansirao Fruškogorski maraton, a tako će biti i ove godine. Komisija koja radi predlaganje finansiranja u oblasti sporta, jednoglasno je predložila da se maraton finansira i ove godine u iznosu identičnom prošlogodišnjem. Nije došlo ni do povećanja, niti do smanjenja", objašnjava Svilar za naš portal.

Prošle godine za Fruškogorski maraton izdvojeno je 1.300.000 dinara, a Svilar tvrdi da Grad Novi Sad ne pomaže Fruškogorski maraton samo finansijski, već učestvuje u celokupnoj organizaciji sa javnim preduzećima.

"Grad Novi Sad sa svojim kapacitetima pomaže organizaciju maratona, imajući u vidu da su uključena i gradska javna preduzeća, "Parking servis", "Vodovod" koji obezbeđuje vodu za učesnike, JKP "Put" koji obezbeđuje preprečne rampe da saobraćaj  ne funkcioniše, do određenih ispravki staza. Dakle, Grad, pored finansijskog aspekta, svojim javnim sistemom pomaže ovu manifestaciju, koja je od velikog interesa za Novi Sad", navodi Svilar i dodaje da Grad ipak nije organizator manifestacije, već samo pomaže finansijski i u organizaciji.

"O tome da li će biti kotizacije i kolike će biti ne odlučuje Grad, već organizatori. Mi nismo ni osnivači, ni vlasnici, već je to Planinarsko društvo Železničar", kaže Svilar i naglašava da nikakve takse Grad nije mogao da uvede organizatorima.

Odluka komisije trebalo bi da se donese krajem marta, kada će biti i potvrđen iznos za realizaciju maratona. Odgovor na pitanje kakve takse su uvedene zbog kojih naplaćuju kotizaciju za sada nismo dobili od Planinarskog društva Železničar.

"Grad pomaže onoliko koliko može i bez pomoći grada ne bi bilo ni jednog od 37, do sada održanih maratona. Međutim, to nije dovoljno za pokriće svih troškova i zato moramo da predložimo ovaj iznuđeni, drugi put", kazao je ranije predsednik Maratona Milivoj Nastasić prilikom najave uvođenja kotizacije.

Ostaje pitanje da li će maratonace takva odluka sprečiti da učestvuju na ovogodišnjem, 38. po redu Fruškogorskom maratonu koji startuje 25. aprila i šta će organizatori obezbediti za plaćeno učešće. Prvi maraton održan je 27. i 28. maja 1978. godine na stazi Velikog maratona u dužini od 86 kilometara. (Suzana Stojićević - suzana@021.rs)

  • 21.04.2015 12:26
    mnogo
    Mislim da je ok placanje ali mislim da je cena prevelika pogotovo za velike maratone.
  • Realista

    15.03.2015 15:46
    Ljudi, budite realni. Znate li koliko vremena se provede pripremajući Maraton? Problem je dati 200 din i pomoći da se održi nešto što traje 38 godina i koje je pred gašenjem samo zbog toga što ne postoji druga mogućnost da bi se ovo nastavilo. Kada treba otići u separe i potrošiti 200e ili otići u bioskop i gledati onu glupost od 50 nijansi siva, onda je to OK.
  • Objektivni posmatrač sa strane

    13.03.2015 16:18
    Ajmo potpuno iskreno...
    Ko god dođe na FG maraton dobro došao je. Velika većina ljudi će ići na manje maratone što po novom košta simboličnih 100-200 din, i to samo za one koji hoće da se prijave na startu, uzmu knjižicu i overavaju je na kontrolnim tačkama. Kome ne treba knjižica može besplatno da ide kao i do sada. U tom slučaju neka lepo budu korektni do kraja pa neka zaobiđu punktove sa hranom, vodom, čajevima, pasuljem u Vrdniku, krofnama na Letenci i ostalim osveženjima koje se organizatori muče da omoguće svim regularnim učesnicima. I šetajte svih 52 vikenda godišnje, a ne samo taj jedan jedini vikend u godini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti