Eđšeg - Niko ne zna šta će s ukletim dvorcem

Malo ko zna da je posle Drugog svetskog rata u Eđšegu svirao čuveni orkestar Glena Milera, a na njegovim terenima stasala je i čuvena košarkašica Marija Veger.
Malo ko zna da je posle Drugog svetskog rata u Eđšegu svirao čuveni orkestar Glena Milera, a na njegovim terenima stasala je i čuvena košarkašica Marija Veger.

Tokom predizborne kampanje 2012. godine novo ruho je dobila i nekadašnja streljana u Ulici Antona Čehova.

Propala je skoro totalno, dugo je bila bez ijednog prozorskog okna, obrušenog plafona, puna otpada i ljudskog izmeta. Više od dve decenije je svratište beskućnika i narkomana, teško je zaudarala i postala potencijalno ishodište zaraza.

Napokon se pristupilo uređenju, dok će restauracija dvorišnog sportskog prostora sačekati sređivanje imovisko-pravnih odnosa sa suvlasnikom susedne parcele. Zgrada je otvorena prigodom obeležavanja stogodišnjice streljaštva u Novom Sadu.

Nju je inače projektovao i za potrebe Novosadskog streljačkog društva podigao poznati preduzimač Đerđ Molnar. Streljačka družina "Novi Sad 1790" je zato tokom restitucije zatražila povraćaj imovine.

Ovim sportom su u gradu decenijama dominirali novosadski Nemci, pa je i borilište izgrađeno u katoličkom delu grada. Uz borilište je docnije dograđena kuglana, u sporednu prostoriju locirana i kafana, bukvalno samo za ispijanje turskog pića, u koju je pretežno navraćao nemački i mađarski živalj.

Ferenc Bruk, profesor Katoličke gimnazije, je u drugu prateću prostoriju smestio pevačko društvo čiji je bio solista. Početkom dvadesetog veka i razvojem olimpizma menjaju se pravila streljaštva, dotadašnje strelište ne odgovara novim zahtevima, pa se popularni "Šištat" preobražva u središte društveno-zabavnog života.

Odmah po oslobođenju, država je dvorac nacionalizovala i u njemu se odvijala aktivnost Sportskog društva "Eđšeg". Mesto je poznato po letnjim igrankama na košarkaškim terenima. U muzičkoj čaršiji i danas se prepričava kako se ovde mogla čuti najrafiniranija muzika, pri tome i izrazito raznovrsna; od nacionalne muzike mađarskih i inih narodnosti do najpopularnijih šlagera. Kada je orkestar Glena Milera obilazio u Drugom svetskom ratu porušene evropske gradove i podizao moral osiromašenim građanima, za novosadski nastup odabran je baš Eđšeg.

Kasnije  se deo društva transformisao u košarkaški klub "Vojvodina", a na sportskom poligonu stasala je jedna od najboljih svetskih košarkašica Marija Veger. Današnjim generacijama izgleda neverovatno da je igračica tog formata formirana u skromnim, sasvim amaterskim uslovima kvartnog igrališta. Sa popularnošću, košarka se preselila u gradske dvorane, a Eđšeg, što u prevodu sa mađarskog znači "Jedinstvo"( bukvalno, jedan korak), udomio je dizače tegova, potom i stonotenisere.

Po izgradnji Spensa, svi bolji novosadski klubovi smestili su se u novom zdanju i niko nije znao šta da radi sa dvorcem u Antona Čehova ulici; ruiniranje je počelo i trajalo je bezmalo četvrt veka.

Nedavno je napokon obnovljena zgrada i sada ostaje da se uredi enterijer i dvorište. Ipak, smeta što ni buduća namena nije precizno definisana, pa nije određen ni novi korisnik, ni način finansiranja. U osnovi, zgrada, tipičan primer eklektike, dakle mešavine više stilova, je i propala jer je izgubila funkciju, a niko iz vlasti nije imao ideju šta da učini sa ukletim dvorcem.

Stoga bi valjalo razmisliti da se iznajmljuje nekom od više zainteresovanih privatnika. (Živan Lazić)

  • Libe De NS

    21.05.2015 05:27
    Povratna informacija
    Dakle vi želite da me uverite da sam slep do očiju i gluv od ušiju pa ne primećujem tako ''bogata kulturna dešavanja''. Tačno je da je pre par meseci bilo par dešavanja... i to posle silnih prozivki i kritika gradske vlasti za nesposobnost i nedostatak ideja kako da iskoriste taj prelepi objekat i to je sve. I za vašu informaciju bio sam na tih par dešavanja... Ali to je daleko od bogatog kulturnog dešavanja kako Vi to želite uporno da predstavite. Ja imam dovoljno godina i pamtim vremena kada je pomenuti objekat zaista ''živeo'' bogatom sportskim i kulturnim događanjima. Tako da to što ste vi naveli nije ni stoti deo onoga šta bi sve tamo moglo da se radi. Zgrada zvrji prazna već tri godine... evo i četvrta je uveliko počela.
  • edjseg master

    19.05.2015 11:48
    Kulturne manifestacije ?!?!?!
    Sta pricate bre ? Kakave kulturne manifestacije se desavaju ovde ? Zivim u zgradi pored i svakog lepog dana sam na terenima, igram basket. Nikada nisam video da se nesto desava osim sto cuvar koji je non stop tamo, ponekad podsisa travu ! Ako je to kulturna manifestacija onda super!

    Jednom je bila neka izlozba i jednom fasion week slikanje!

    Botovi stop !
  • 19.05.2015 11:23
    @Libe De BS
    Gospodine odgovorno tvrdim da nisam pristalica ni jedne stranke,niti neciji bot,pristalica sam kulture u nasem gradu. Vi kažete da ste prolazili,ali ja vama kažem da sam bio na mnogim kuturnim manifestacijama koje su se tamo održavale( izložba naše novosadske slikarke Snežane Petrovic,pa izložba slikara Dragana Martinovića,nastupi Novosadskog kamernog hora,Omladinski pokret,izložba povodom prvog svetskog rata,kreativne radionice,svakog četvrtka imate radionice u crtanju koje počinju u 20h,a 24. 05 nastupa "Novosadski Big Bend"...mogao bih još da nabrajam. I još jednom kažem da ste neupućeni,jer da jeste znali bi za sve ovo. Sledeći put nemojte samo da prođete pored Eđšega,uđite i uverite se sami. Kultura iznad svega!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti